Muzika
96

Večeras finale Eurosonga, Rus Sergey Lazarev favorit za pobjedu

Klix.ba
Sergey Lazarev (Foto: EPA)
Sergey Lazarev (Foto: EPA)
U Štokholmu će večeras biti održano 61. finale takmičenja za najbolju pjesmu Evrope, a favorit za pobjedu je Rus Sergey Lazarev, piše BBC. Rus je velika pop zvijezda u svojoj zemlji, a na pragu je da cijelu Evropu osvoji svojom techno baladom "You Are The Only One".

Pobjeda pjevača Sergeya Lazareva bi značila da će Rusija iduće godine biti domaćin takmičenja po drugi put, nakon 2008. godine. Rusija je poznata po kontroverznom zakonu o homoseksualnosti, što ih čini neobičnim domaćinima, jer Eurosong podržava LGBT zajednicu. Lazarev je za BBC izjavio da će LGBT zajednica biti dobrodošla u njegovu zemlju ako pobjedi na takmičenju.

"Gay život postoji u Rusiji. Postoji više priča i glasina o problemima nego što ih zaista ima. Želim da sami dođete i vidite sve“, rekao je on.

Australija, Francuska, Švedska i Ukrajina također su na vrhu liste za osvajanje prvog mjesta. Velika Britanija je ove godine na Eurosong poslala Joea i Jakea, bivše takmičare popularnog show programa "The Voice". Njih je tamošnja publika na javnom glasanju izabrala u februaru. Joe i Jake automatski su se kvalifikovali za završnicu, jer je Velika Britanija dala jedan jod najvećih finansijskih doprinosa Eurosongu.

Među ostalim finalistima je Ukrajina, čija je predstavnica Jamala iz reda krimskih Tatara. Njena politički obojena pjesma "1944" nije tipična za ovo takmičenje, a dio teksta uključuje obraćanje Staljinu, Krimu i pozivanje na etničko čišćenje.

Pjesma je razljutila Rusiju, koja je anektirala Krim iz Ukrajine 2014. godine, jer smatra da tako raste napetost između dvije zemlje. Irska je s druge strane ispala iz takmičenja nakon što se Nicky Byrne nije uspio plasirati u finale. Danska i Norveška su također ispale iz polufinala.

Finale će početi scenskom tačkom domaćina, a nastup finalista otvorit će predstavnica Belgije Laura Tesoro sa pjesmom "What’s The Pressure”. Poslije nje nastupit će takmičari iz Češke, Holandije, Azerbejdžana, Mađarske, Italije, Izraela, Bugarske, Švedske, Nemačke, Francuske, Poljske, Australije (koja drugi put učestvuje na ovom evropskom muzičkom takmičenju) i Kipra. Između nastupa Rusije i Ukrajine, nastupit će predstavnici Španije i Letonije, a poslije i takmičari iz Malte, Gruzije, Austrije, Velike Britanije i Jermenije.

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je redoslijed kojim će u finalnoj večeri 61. Eurosonga nastupiti zemlje učesnice.

Redoslijed nastupa predstavnika zemalja u finalu Eurosonga:

  1. Belgija
  2. Češka
  3. Holandija
  4. Azerbejdžan
  5. Mađarska
  1. Italija
  2. Izrael
  3. Bugarska
  4. Švedska
  5. Njemačka
  6. Francuska
  7. Poljska
  8. Australija
  9. Kipar
  10. Srbija
  11. Litvanija
  1. Hrvatska
  2. Rusija
  3. Španija
  4. Latvija
  5. Ukrajina
  6. Malta
  7. Gruzija
  8. Austrija
  9. Velika Britanija
  10. Armenija

Večerašnje finale počinje u 21 sat, a očekuje se da će trajati 40 minuta iza ponoći. U finalnoj večeri napravljena je izmjena, prvo će 43 zemlje učesnice objaviti bodove od 1 do deset, a u drugoj fazi glasnogovornici žirija svih zemalja će objaviti ko dobija 12 bodova. U trećoj fazi će se dodavati bodovi televotinga, nakon čega ćemo dobiti pobjednika ovogodišnjeg takmičenja.

Očekuje se da će ovogodišnji Eurosong pratiti oko 200 miliona gledalaca u svijetu, a prvi put i u Americi. Voditelji ovogodišnjeg Eurosonga su Petra Mede i Måns Zelmerlöw.