Muzika
0

Večeras finale Eurosonga 2004

Sarajevo-X
Večeras, u subotu 15. maja, u Istanbulu se održava finalna večer izbora za pjesmu Evrope 2004, gdje će Bosnu i Hercegovinu predstaviti Deen sa pjesmom 'In the disco'.

Fuad Backović Deen, predstavnik BiH na Takmičenju za pjesmu Evrovizije, izborio je plasman u Veliko finale Eurosonga 2004.

U izuzetno oštroj konkurenciji, Deen je izvedbom pjesme 'In the disco', autorice Vesne Pisarović, 12. maja uvečer osvojio jedno od deset mjesta pobjednika polufinalne večeri i učinio sretnim i ponosnim Bosance i Hercegovce u zemlji i dijaspori. Deen u Velikom finalu nastupa na poziciji 12.

Uz BiH u Veliko finale su se plasirale Srbija i Crna Gora, Malta, Nizozemska, Albanija, Ukrajina, Hrvatska, Makedonija, Grčka, Kipar.

Na press konferenciji koja je održana neposredno po završetku polufinalne večeri, pobjednici prve večeri Takmičenja izjavili su da su beskrajno sretni i ponosni što su izborili plasman zemlje koju predstavljaju.

U finalu, gledaoci širom Evrope imaće priliku vidjeti nastupe 24 zemlje koje će nastupati sljedećim redosljedom:

  1. Španija
  2. Austrija
  1. Norveška
  2. Francuska
  3. Srbija i Crna Gora (iz polufinala)
  4. Malta (iz polufinala)
  5. Nizozemska (iz polufinala)
  6. Njemačka
  7. Albanija (iz polufinala)
  8. Ukrajina (iz polufinala)
  9. Hrvatska (iz polufinala)
  10. Bosna i Hercegovina (iz polufinala)
  11. Belgija
  1. Rusija
  2. Makedonija (iz polufinala)
  3. Grčka (iz polufinala)
  4. Island
  5. Irska
  6. Poljska
  7. Velika Britanija
  8. Kipar (iz polufinala)
  9. Turska
  10. Ruminija
  11. Švedska

Atmosfera u BiH delegaciji je izuzetna. Stotine poruka čestitki i podrške stiglo je nakon plasmana Deena u Veliko finale Eurosonga 2004. Na web stranicama, forumima, press informacijama u superlativu se govori o nastupu bh. predstavnika i njegovih pet pratilja na sceni Samra, Eldina, Zana, Dunja i Maja.

Disco ball za Deenov nastup
Nakon dana pauze i odmora, nastavljene su pripreme za nastup u finalnoj večeri.

Načinjene su i korekcije na scenskoj garderobi sve u cilju što efektnijeg nastupa i disco izgleda po mjeri televizijske kamere i u skladu sa atmosferom pjesme.

Direktan prijenos finalne večeri možete pratiti UŽIVO, putem talasa BH Radija 1, na web stranici Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine - http://www.pbsbih.ba.

IZ ISTANBULA ZA SARAJEVO-X

U nastavku vam eksluzivno prenosimo Noah-in izvještaj iz Istanbula...

Upravo očekujemo drugu probu za finale a u međuvremenu vam se javljamo s eksluzivnim izvještajem.

Na današnjoj, prvoj probi za finale Deen nije pjevao da bi sačuvao glas za sutra, kao i ukrajinska pjevačica Ruslana. Cijeli tim na pozornici će se pojaviti na ekranu u subotu u drugačijoj odjeći. Deen će nositi usku ružičastu majicu bez rukava, jer su navodno dužnosnici s PBS-a javili da je razgoličenost u srijedu bila pretjerana.

Sam nastup je malo promjenjen tako da u krajnjem dijelu pjesme plesačice i Deen neće praviti ručne pokrete nego će micati stražnjicama u ritmu pjesme.

Što se tiče atmosfere nakon polufinala, mora se priznati da je, iako je cijeli program bio daleko od entuzijazma kakav je potreban, zadnjih deset minuta bilo u znaku potpunog uzbuđenja. Srca su nam svima prestala kucati dok nismo konacno čuli ime Bosne i Hercegovine iz usta voditelja. Tada nam je sve ravno bilo i baterije su nam bile napunjene za slavlje čitavu noć.

Neposredno nakon polufinala, održana je press konferencija koja je bila u znaku haosa, no bilo je veoma radosno vidjeti BiH i njene susjede u tih deset zemalja koje su se izborile za nastup u subotu. Deen je bio presretan, kao što možete vidjeti i na slikama.

Iz pouzdanih izvora smo saznali da je Turska Bosni i Hercegovini dala 12 poena, Albaniji 10, Srbiji 8, a Makedoniji 7... Šanse imamo da uđemo među prvih deset, a da li će se to desiti ovisi o nastupu Deena i njegovih pratećih vokala i plesačica i naravno gledaocima širom Evrope.

Puno pozdrava, Noah i Esnéd