Muzika
0

VDF ponovo okuplja rockere iz regije

Sarajevo-x.com
Kultur Shock
Kultur Shock
Sarajevski Dom mladih u petak, 4. decembra 2009. bit će mjesto održavanja muzičkog spektakla pod nazivom "Vrlo dobar festival" koji će ponuditi presjek aktuelne rock muzike sa prostora bivše Jugoslavije.

Ove godine na VDF-u nastupaju Kultur Shock, Atheist Rap, Elvis Jackson i Superhiks.

Bend Kultur Shock izdao je novi album "Integration" i trenutno se nalazi na evropskoj promotivnoj turneji "Fall 2009 Integration Tour". Momci iz Atheist Rapa su punk-rock atrakcija iz Novog Sada, opstala u vrhu alternativne scene punih 20 godina. Za sebe kažu da je "put od proba punih dobre zajebancije do lokalnih koncertnih heroja bio je kratak."

Elvis Jackson promoviše novi album "Against Gravity", koji je producirao Billy Gould, (basista sastava Faith No More) a koji je izašao na tržište regije, dok će se ove sedmice naći i u CD shopovima u Evropi. Bend je bio nominiran za najbolji sastav sa ovih prostora na MTV Adria.

Superhiks su sedmočlani instrumentalni bend iz Skoplja. Sviraju ska-punk uz utjecaje reggaea, latina i tradicionalnih zvukova Balkana. Osvajači su nagrade za najbolji makedonski bend 2001., 2002. i 2004. godine, a koncert na skopskom Sajmu proglašen je najboljim rock-koncertom 2004. godine u Makedoniji.

"Smatramo da je jako važno da postoji festival koji će predstaviti bendove koji imaju svježa izdanja i koji su atraktvni za publiku, sudeći po broju koncerata i teritorija na kojima nastupaju. To su bendovi koji, nažalost, nemaju dovoljno prostora u medijima. Prošla godina i prvi VDF su pokazali da ljudi u Sarajevu žele imati ovakav događaj i da interes postoji i izvan ovog grada", poručili su organizatori festivala iz Fondacije Ekipa.