Muzika
0

Vanna u sarajevskom klubu "Coloseum"

FENA
Vanna, jedna od najoriginalnijih predstavnica hrvatske muzičke scene će 14. oktobra održati solistički koncert u sarajevskom klubu "Coloseum".

Tom prilikom podsjetit će na mnoge muzičke uspjehe tokom višegodišnje karijere, od prvih uspjeha pa do još uvijek aktuelnog albuma "Hrabra kao prije" i hit singlova "Kupi mi" i "Ti se varaš".

Vanna svoj početak pjevačke karijere bilježi nastupom na "Zagrebfestu '89", gdje je u duetu s Ilanom Kabiljom osvojila prvu debitantsku pobjedu. Od 1989. do 1991. godine pjeva u pop grupi "Boa", a 1992. počinje dugogodišnju vrlo uspješnu saradnju u bendu "Electro Team", sa kojim bilježi uspjehe i izvan Hrvatske.

Kao pjevačica, koautor muzike i tekstova tada veoma popularne grupe "ET" osvaja brojna priznanja i nagrade, a njihovi se albumi prodaju u platinastim tiražima.

Dobitnica je pet "Porina" najznačajnije hrvatske diskografske nagrade koje "ET" osvaja u različitim kategorijama, od najbolje vokalne izvedbe do hita godine. Nakon prestanka rada sastava, Vanna počinje solističku karijeru.

Od 1997. godine objavila je tri albuma, jedan s obradama jazz i pop svjetskih standarda te dva autorska. U solističkoj karijeri osvaja još tri "Porina" - jedan u duetu s Tonyjem Cetinskim te dva zaredom za najbolju solističku vokalnu izvedbu.