Muzika
94

Uz njih smo odrastali i voljeli: Parni valjak u Zetri priređuje noć za pamćenje

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Članovi kultnog hrvatskog benda Parni Valjak danas su se u Sarajevu družili s novinarima, najavivši ovom prilikom svoj veliki sarajevski koncert koji će se održati 12. decembra u dvorani Zetra. U nastavku pogledajte video.

Koncert je najavljen kao veliki spektakl i noć za pamćenje uz odličnu produkciju i spektakle, te će biti prava poslastica za sve ljubitelje ovog benda i generacije koje su odrastale i voljele uz njihovu muziku.

Bend na muzičkoj sceni postoji već 40 godina, a ovo će biti prilika da uz izvedbu nekih od svojih najvećih hitova obilježe i ovaj veliki jubilej.

Organizator koncerta Faruk Drina je kazao kako je ovo njegova peta saradnja sa bendom u postratnom periodu, te kako predstavlja svojevrsnu krunu dosad. On je dodao kako publiku na noć koncerta očekuje veliki spektakl, a podaci sa stranice na kojoj možete nabaviti kartu, Kupikartu.ba, govore o tome kako je 25 dana prije početka koncerta pola dvorane već rasprodato.

Odgovarajući na pitanja novinara, članovi benda su govorili o svojoj muzičkoj prošlosti, kao i idealima koji i dan danas traju, te koji su recept za njihov opstanak.

"Rock and roll je recept za produženu mladost i djetinjstvo. I dan danas stojim pri tome. U jednoj pjesmi sam rekao - 'Iz moje sobe pogled isti.' Unutra se ništa ne mijenja, ista je zbrka kao i nekad, malo fasada orone s vremenom, no ono što je bitno je da taj idealizam, zanos i ideali postoje još uvijek i to je zapravo ono što nas drži", kazao je gitarista benda Hus.

Dodao je kako je za bavljenje ovim poslom ključna ljubav, te kako nije za one koji se time žele baviti isključivo zbog novca.

"Nismo nikad pratili trendove, svirali smo kako je nama ćeif. Nismo nikad mogli ispast iz mode jer nikad nismo ni bilu u modi. Možda je recept za uspjeh benda ta Akijeva emocija dok pjeva, hemija benda, taj začin koji svako doda i neka kolektivna emocija koju proizvodimo dok sviramo... Mislim da se iz toga može iščitati neki svjetonazor, pa onda takvu publiku i privlačimo i to traje 30-ak godina", kazao je Hus.

Na upit novinara o tome postoji li neko sa novije regionalne muzičke scene koga iznimno cijene, Hus je odgovorio kako ima sve albume Dubioza kolektiva.

Snimak koncerta koji će Parni valjak održati 12. decembra u Zetri bit će dostupan na DVD-u koji će izaći u Hayat produkciji, a sav novčani iznos od prodaje bit će doniran u humanitarne svrhe, za pomoć Zavodu za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica.

S tim u vezi članovi benda su pozvali publiku da u što većem broju kupe ovo koncertno DVD izdanje.