Predgrupa o novom albumu
0

INTERVJU / "Uz 'Komercijalu' idemo iskreno, čisto i žestoko"

Razgovarala: Tatjana Sekulić
Bend "Predgrupa" 27. novembra 2009. godine nastupa u sarajevskom Domu mladih gdje će premijerno prezentirati svoj drugi studijski album "Komercijala". Energični momci iz Gračanice već su poznati u bh. rock'n'roll krugovima, a sudeći po pozitivnoj kritici na koju nailaze njihove pjesme, "Predgrupa" ima sjajnu budućnost pred sobom i veliku šansu da postane jedna od najboljih bh. rock grupa. Momci iz ovog benda za čitatelje portala Sarajevo-x.com govore o svom bendu, očekivanjima, trenutnoj rock sceni, te o tome kako je danas 'teško' uspjeti bez izdavačkih kuća.

Ljubitelji rock muzike u Bosni i Hercegovini su zasigurno čuli za vaš bend, no možete li se ukratko predstaviti svim čitateljima našeg portala?

Ukratko, Predgrupa je bend koji je nastao 2003. Iza sebe imamo dva albuma, prvi album "Rock and roll žvake" snimljen 2003. godine i drugi album "Komercijala", koji ćemo promovisati live svirkom 27. novembra u Domu mladih Sarajevo.

Do sada ste svirali na brojnim manifestacijama i bilježili veoma dobre rezultate. Vaša muzika sve pomalo vraća u onaj period kada je rock and roll bio veoma zastupljen i više nego popularan na našim prostorima, kako gledate na sadašnju rock scenu i da li je moguće da jedna rock grupa, koja svira kvalitetnu muziku dosegne barem približan uspjeh nekadašnjih ex-yu rock grupa?

Današnja rock and roll scena u BiH je jako nezastupljena, malo je koncerata gdje se naši bendovi mogu pokazati publici, mediji su fokusirani na neke druge stvari, izdavači su nezainteresovani za muzičare koji im ne mogu donijeti dobru zaradu, što je i normalno, ali bi izdavači svakako trebali početi pratiti svjetske trendove, pa i trendove u zemljama regiona, gdje se svakodnevno u medijma pojavljuju novi bendovi. Sve je u rukama medija i izdavača, pa onda i do bendova, koliko će se potruditi i imati živaca da naprave dobre stvari i da budu uporni u svom radu.

Što se tiče ex-yu grupa, vjerovatno je moguće dostignuti njihov nivo, ali prije je bilo vrijeme ujedinjenih radio stanica, živjelo se za muziku, radilo se po cijele dane da bi se kupila jedna ploča, a danas u vrijeme interneta, muzičkih televizija i hiljade bendova na sceni, teško je da neko novi fascinira ljude do te mjere da postanu mega zvijezde.

Izdali ste dva albuma "Rock'n'roll žvake" i album "Komercijala" kojeg ćete i promovisati u sarajevskom Domu mladih, no ni za jedan niste imali izdavačku kuću, te promocije vršite uglavnom putem medija ili svirkom. Kako je uopšte raditi znajući da se za proboj na scenu morate sami izboriti i koliko utječe na vaš entuzijazam odbijanje izdavačkih kuća?

Do sada smo imali samo jedan susret sa lokalnom izdavačkom kućom i tada smo shvatili o čemu se radi, 'dajte vi nama pare, a mi ćemo izdati vaš album', što je bilo presmiješno, jer smo gledajući na kolege koje su prihvatili takav način shvatili da od toga nema ništa, jer i sa izdavačem ih nije bilo nigdje.

To što se sami borimo, to i nije toliko loše, daje ti snage i volje da radiš više i bolje.

Možete li našim čitateljima reći o kakvim se pjesmama radi na vašem novom albumu i kakva su vaša očekivanja?

Drugi album Predgrupe "Komercijala" je sastavljen od 10 hiperaktivnih pjesama, ljubavnog karaktera, nema komplikacija, čisto, iskreno i žestoko!

A kritike, to ćemo ostaviti ljudima koji budu slusali našu muziku. Očekujemo puno svirki, dobre zabave, lude raje na koncertima, a ostalo će doći samo po sebi.

Imate i interesantan naziv benda "Predgrupa", zbog čega taj naziv?

Na pitanje zašto baš ime "Predgrupa" je teško odgovoriti, to je jednostavno došlo spontano i za sada smo jako zadovoljni, i sretni što smo izabrali to ime.

Predgrupa je nakon izlaska prvog albuma počela da svira samostalne koncerte, i sada kada je tu i drugi album, krećemo sa svirkama, promocijom i dobrom zabavom.