Muzika
0

Uz Franz Ferdinanda i Edo Maajka na zagrebačkoj Šalati

FENA
Uz glavne zvijezde Franz Ferdinand, jedan od domaćih izvođača koji će nastupiti na "INmusic" festivalu u Zagrebu 4. jula će biti i reper Edo Maajka, gdje će promovisati svoj posljednji album "Stig'o ćumur'.

Biće to ujedno i Edina koncertna promocija najnovijeg, trećeg albuma "Stig'o ćumur", a podsjetit će i na najuspješnija ostvarenja sa dva predhodnika.

Svojim debi albumom "Slušaj mater" osvojio je nagradu "Porin" za debitanta godine (bio je nominiran za klupski album i za album godine, što je prvi put u istoriji da je jedan hip-hop album nominiran u toj prestižnoj kategoriji), dva "Crna mačka" (za debitanta i pjesmu godine, bio je nominiran u čak pet kategorija), pet najznačajnijih bh. muzičkih nagrada "Davorin" (a bio je nominiran u jedanaest kategorija) te "Zlatnu kooglu" za koncertni nastup godine.

Kao i prvijenac, i drugi je Edin album "No sikiriki" postigao zapažen uspjeh. U samo mjesec dana u Hrvatskoj je dostigao srebrni tiraž. Treći album "Stig'o ćumur", večinom socijalne tematike, objavljen je krajem marta i promocija je u toku.

Od zapaženih nastupa izdvajaju se na Aerodrom festivalu u maju 2005. godine, gdje je nastupio uz glasovita svjetska imena "Prodigy", "Asian Dub Foundation", "Hivese", "Incubus" i mnoge druge te nastup na prestižnom novosadskom festivalu "Exit 2005".