Muzika
0

Uskoro prvi krug glasanja za muzičku nagradu Indexi 2010.

FENA
Prvi krug glasanja za regionalnu muzičku nagradu Indexi počinje uskoro, nakon prikupljenih podataka o albumima i muzičkim projektima objavljenim i ostvarenim u 2009. godini.

Kako su danas saopćili iz Panta Rhei Teama, u prvom krugu glasači i Programsko vijeće glasat će za nominovane u pojedinačnim kategorijama, nakon čega će nominacije biti objavljene, a nakon toga slijedi glasanje za pobjednike u svakoj pojedinoj kategoriji.

Kao i prošle godine, nagrada Indexi podijeljena je u dvije osnovne grupe: "Prva nagrada Indexi '10", koja je namijenjena debitantskim muzičkim ostvarenjima u 2009., i "Godišnja nagrada Indexi '10", koja je namijenjena albumima i muzičkim projektima već afirmiranih muzičara.

Svaka od grupa obuhvata više kategorija koje su prilagođene ostvarenjima u prošloj godini.

Za "Prvu nagradu Indexi '10" objavljeno je ukupno 49 albuma, od toga pet u Bosni i Hercegovini, 27 u Hrvatskoj, 15 u Srbiji, te po jedan u Makedoniji i Crnoj Gori.

Za "Godišnju nagradu Indexi '10" konkurira čak 100 albuma, 18 iz Bosne i Hercegovine, 46 iz Hrvatske, 30 iz Srbije, dva iz Makedonije i tri iz Slovenije.

Najjača konkurencija unutar obje grupe je rock-and-all konkurencija (37 albuma kandidiranih za prvu nagradu i čak 46 u grupi godišnjih nagrada).

Prvi krug glasanja počinje uskoro, a glasači će moći glasati na stranicama www.indexi.ba ili www.davorin.ba.

Iz organizacije Panta Rhei su još jednom pozvali sve one koji se još uvijek nisu prijavili, a izdali su album prošle godine, da to učine na e-mail adrese [email protected] ili [email protected].