Hip-hop scena je u usponu
661

VIDEO / Upoznajte Jasmina Fazlića Jalu, mladog sarajevskog repera

Piše: Dalibor Bošnjak
Jasmin Fazlić Jala
Jasmin Fazlić Jala
Jasmin Fazlić Jala je dvadesetpetogodišnji Sarajlija koje se već 11 godina bavi muzikom, tačnije hip-hopom. Iza sebe ima oko 200 snimljenih materijala koji je stvarao tokom proteklih godina, a većim dijelom se radi o demo projektima.

Jala se hip-hopom počeo baviti kada je imao 14 godina. Prve pjesme je snimio u kućnom studiju i pomoću jeftine opreme, a nakon toga je oformio ekipu pod nazivom BluntBylon.

"U početku sam samo eksperimentisao sa tekstovima i bitovima. Vrlo brzo me je privukao ovaj tip muzike koji je i svojevrsna kultura. Počeo sam snimati kao srednjoškolac u kućnom studiju i koristio sam neku jeftinu opremu, a kako je vrijeme prolazilo, počeo sam s ozbiljnijim radom zajedno sa svojom ekipom BluntBylon", rekao je Jala.

Mladi Sarajlija je inspiraciju i uzore tražio u svjetski poznatim reperima poput 2Paca, B.I.G-a, DMX-a i Krs Onea, čiju je muziku intenzivno slušao. Jala je dodao i da su upravo ovi umjetnici jedan od važnih razloga zbog kojih se danas bavi hip-hopom.

Jasmin iza sebe ima blizu 200 snimljenih pjesama koje je snimio, što sam, što sa svojom ekipom. Otkrio je i da snima svoj prvi solo album koji izlazi uskoro.

"Možda zvuči mnogo, ali to je istina. Zaista imamo oko 200 snimljenih pjesama koje su većinom demo verzije. Izvojio bih pjesme Tračak nade, Mic Check, Replay, Uporno i nazor, Voljena, Ne pitaj, Ožiljci, Dižite upaljače, Priče provincije, Kao da sanjam, Prljavi jug i Neću stat. Snimio sam EP album pod nazivom Replay, a za tri pjesme sam snimio i spotove. Sada radim na svom prvom solo albumu, a na njemu će se naći i najveća imena bh. hip-hop scene", izjavio je Jala za Klix.ba.

Ambiciozni reper je često nastupao u različitim sarajevskim klubovima, a nerijetko se pridruživao i ostalim ekipama koje se bave hip-hopom. On kaže da mu je cilj zajedno sa ostalim kolegama podići rep u BiH na viši nivo.

U našoj državi su uglavnom finansije osnovni problem za sve, pa je tako i u muzici.

"Rekao bih, pare nisu problem, para nema. Naravno, šalim se, uspijem se nekako snaći. Zaradim od matrica i produkcije koje radim za druge izvođače. U suštini, dobro je, ne žalim se", kazao je Jala.

Što se tiče bh. hip-hop scene, Jala smatra da je u usponu, čime je izuzetno zadovoljan.

"Jako me raduje što naš hip-hop ide uzlaznom putanjom. Primjetno je da svi intenzivno rade. Vjerujem da će ovo biti najbolja godina za hip-hop, kako u Sarajevu, tako i šire", smatra Jala.

Kada je riječ o budućnosti, Jala je rekao da mu je prioritet završavanje albuma, a nakon toga i promocija. Naveo je da ima i nekoliko ponuda za saradnju, ali i da ne želi žuriti.

"Sve u svoje vrijeme, znate kako to ide", završio je Jala.