Muzika
26

Uoči premijere spota "Džoni": Nevino stradali dječaci još uvijek su sa nama

Piše: A. P.
Petog februara, na godišnjicu kobnog povređivanja Denisa Mrnjavca od kojeg je preminuo, bend Univerzitet Angele Merkel predstavit će spot za pjesmu "Džoni" posvećenu ovom dječaku.

Video snimljen u tramvaju, gdje je Denis ubijen 2008. godine, svojevrstan je omaž žrtvama nasilja, poručili su iz benda. U novom spotu kao gost statist pojavljuje se i majka ubijenog Denisa, Ana Mrnjavac.

"Djeca, naša mladež izgleda kao da se ne plaši ničega, imaju taj osjećaj beznađa jer nemaju šta da izgube. Tjeraju druge da im se prilagođavaju, kao u primitivnom društvu, ponašaju se kao divljaci jer nisu socijalizovani. Socijalizacija znači da nakon ulaska u ustanove više nije važno koliko si jak, krupan, kolike imaš mišiće, vrat, nego vladavina prava. To je pitanje grupe, subkulture, države koja ukazuje na vrijednosti jer kako našem adolescentu objasniti da treba biti pristojan kada svaki dan gleda barabe", ističu iz benda UAM govoreći kako postoji potreba za ovakvom pjesmom i spotom.

"Ovaj spot je posvećen simbolu nevino stradalih, Denisu Mrnjavcu. Mi nismo sud, samo ukazujemo da država i nakon osam godina od smrti ovog dječaka i nakon svih nevino stradalih, Amara, Mahira i drugih ne pravi nikakve promjene. Kadrovima sa neba visoko iznad Sarajeva želimo ukazati da su ovi dječaci još uvijek tu sa nama", poručili su.

Prvi album kao i novi singl "Vazduh" grupa najavljuje u saradnji sa Dallas Recordsom. Spot su radili produkcija Maris i FTC Mostar, montažu i režiju Pro.ba, Enes Zlatar i Reginald Simek. Tekst i muzika djelo su Adisa Selimovića, aranžman Enesa Zlatara, a mastering je radio Đani Pervan.

Spot za pjesmu "Džoni" će u petak biti premijerno prikazan na Klix.ba, MTV Adria i nekoliko regionalnih TV stanica.