Muzika
0

Umro pionir elektronske muzike Tristram Cary

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Tristram Cary, koji se smatra tvorcem elektronske muzike, tehnički mag koji stoji iza soundtrack čuvene serije "Dr. Who", umro je u 83. godini u Adelaidi, saopćila je u ponedjeljak njegova porodica a prenijele agencije.

Cary je rođen u Velikoj Britaniji a studirao je na prestižnom univerzitetu u Oxfordu, da bi 1974. godine emigrirao u Australiju gdje je osnovao muzički elektronski studio po uzoru na onaj koji je osnovao 1967. u Muzičkome kraljevskom koledžu u Londonu.

Dekan univerziteta u Adelaidi Stephen Whittington kazao je da je Caryjev doprinos muzici "nemoguće sagledati" i da je njegov rad tokom 60-ih godina prošlog stoljeća inspirirao rok grupe poput "Pink Floyda", " The Who" i " Roxy Music".

Pomogao je u proizvodnji prenosivog sintisajzera VCS-3 koji je grupa "Pink Floyd" koristila za muziku svog albuma "Dark Side of the Moon" 1973.

"Postavio je temelje", kazao je Whittington. "Bez njega ne bismo danas imali tehno, hip-hop ili bilo koju vrstu muzike koju podržava tehnologija."

Cary, koji je umro u četvrtak, bio je pomorski oficir radist tokom Drugoga svjetskog rata i brzo je shvatio domete njemačke tehnologije koja je omogućavala snimanje zvuka na magnetskoj traci.

Radio je i muziku za film "The Ladykillers" (1955) i "Quatermass and the Pit" (1967), a tokom 60-ih je producirao muziku za popularnu britansku SF TV-seriju "Dr. Who".