Travničanka anđeoskog glasa
0

Umrla operna diva Srebrenka Sena Jurinac

Sarajevo-x.com
Operna pjevačica Srebrenka Sena Jurinac, jedna od najslavnijih sopranistica nakon Drugog svjetskog rata, umrla je jučer u svom domu u blizini Augsburga, saopćeno je iz Bečke držane opere, prenosi Austrijska novinska agencija APA.

Srebrenka Jurinac je rođena u Travniku 24. oktobra 1921. godine. Kao desetogodišnja djevojčica otišla je u Zagreb, gdje je pohađala školu časnih sestara, a kasnije je nastavila školovanje u građanskoj gimnaziji. Pjevanje je učila na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Istaknuti hrvatski kompozitor, tada kritičar lista "Hrvatski narod" Ivan Brkanović proglasio ju je "umjetnicom velikog formata čije glasovne dispozicije dozvoljavaju najveće nade, a njezin pijev odaje potpuno izgradjenu umjetničku ličnost". 1943. tumačila je lik grofice Sidonije Erdödy u filmu "Lisinski". Već naredne godine otišla je u Beč gdje dobila angažman u Bečkoj državnoj operi gdje je ostala do 1983. godine, odnosno do povlačenja sa scene.

Početkom karijere istaknula se tumačeći Mozartove likove, a kao prvakinja Bečke državne opere bila je gošća Salzburških i Bayreuthskih svečanih igara, Convent Gardena i milanske Scale. U Metropolitanu nije nastupila jer je odbila pjevati ulogu koju nije osjećala, radilo se o praizvedbi Vanesse Samuela Barbera. Postala je jedna od najsjajnijih zvijezda Bečke državne opere u kojoj je posljednji put nastupila 1982. u "Kavaliru s ružom". U trideset i osam godina djelovanja u Bečkoj državnoj operi ostvarila je 47 uloga i imala 1.268 nastupa. Godine 1953. dobila je naslov austrijske komorne pjevačice.

Glavne uloge ostvarila je u operama R. Straussa, W. A. Mozarta, G. Verdija, C. Monteverdija, G. Pučinija, L. van Beethovena, P. I. Čajkovskoga, R Wagnera, L. Janačeka i drugih.

Filmske uloge ostvarila je u filmovima: Ivica i Marica (kao vještica), Wozzeck (kao Marie), Ariadne auf Naxos (kao Oktavijan), On Such a Night (kao grofica) i Lisinski (kao grofica Sidonija Erdödy Rubido).