Italija
0

Umrla "Mama Afrika"

Sarajevo-x.com
Južnoafrička pjevačica Miriam Makeba, poznata i kao "Mama Afrika", internacionalni simbol borbe protiv apartheida, umrla je u ponedjeljak nakon nastupa na jugu Italije, javili su iz bolnice. Imala je 76 godina.

Iz privatne klinike Pineta Grande u Castel Volturnu saopštili su da je slavna pjevačica umrla prije nego je tamo dovezena, a talijanska agencija ANSA je objavila da je Makeba imala srčani udar na kraju koncerta u čast talijanskom novinaru kojem prijeti mafija u Napulju.

Makeba je bila poznata kao "Mama Afrika" i "Kraljica afričke muzike", a Južnu Afriku je napustila 1959. godine. Godinu kasnije se pokušala vratiti i prisustvovati sahrani svoje majke, ali je njen pasoš, kao i povratak u zemlju odbijen.

U egzilu je živjela 31 godinu i to u SAD-u, Francuskoj, Gvineji u Zapadnoj Africi i Belgiji, prije velikog povratka u Johannesburg 1990. godine, kada su mnogi protjerani stanovnici ove države nakon reformi dobili priliku da se vrate.

"Nikad mi nije bilo jasno zašto se ne mogu vratiti", govorila je Makeba nakon povratka. "Nisam počinila nikakav zločin."

Ipak, to nije bio kraj njenom ograničavanju u medijima. Sve do 1989. južnoafrički radio i televizija pod vodstvom vlade odbijali su puštati njenu muziku. U SAD-u joj je Steve Allen pomogao da napravi uspješnu karijeru, a pjevač Harry Belafonte ju je često pratio na nastupima. Godine 1987. pjevala je sa Paulom Simonom na njegovoj turneji pod nazivom "Graceland".

Iza sebe je imala više brakova, a jedan od njih je bio sa političkim aktivistom Stokelyjem Carmichaelom.