Muzika
2

Umrla autorica pjesme "Druže Tito, mi ti se kunemo"

Zeda
Foto: Zeda
Foto: Zeda
Književnica Mira Alečković, jedna od najplodnijih i najaktivnijih književnica južnoslavenske literature, preminula je u 84. godini, saopštila je danas njena porodica.

Mira Alečković autor je velikog broja knjiga za djecu i odrasle koje su prevedene na mnoge svjetske jezike, a u sjećanju građana bivše Jugoslavije će ostati pjesma "Jugoslavijo", na muziku Nikole Hercigonje, koja se izvodila kao "Svečana pjesma". Prvu zbirku pjesama "Zvjezdane balade" objavila je 1946. Godine, a autor je teksta pesme "Druže Tito, mi ti se kunemo", koja je bila popularna na radio stanicama bivše Jugoslavije.

Alečkovićeva je, kao bolničarka, bila učesnik Narodno-oslobodilačke borbe. Nosilac je mnogih odlikovanja među kojima dve Legije časti, ruske otadžbinske medalje i ordena "Car Dušan", koje su joj dodedili Srbi s Kosova i Metohije.

Mira Alečković, rođena je 2. februara 1924. godine u Novom Sadu, i autorica je preko 50 knjiga za mlade, urednica dječjih i omladinskih listova i časopisa Zmaj, Mladost, Pionir, Poletarac, i drugih. Studije svjetske književosti i lingvistike završila je u Beogradu, a zatim Fušeovu školu u Parizu. Sa Desankom Maksimović i Brankom Ćopićem bila je jedan od osnivača časopisa za djecu "Zmaj", i dugogodišnja predsjednica Društva Jugoslavija-Francuska.

Tekst pjesme:

Druže Tito mi ti se kunemo

Pjeva: Zdravko Čolić (muzika: Đ. Novković, tekst: M. Alečković, aranžman: R. Ruić)

Godine su prošle pune muka, Ginulo se za slobodu nijemo, Ili s pjesmom umjesto jauka, Druže Tito mi ti se kunemo. Druže Tito mi ti se kunemo.

Veselje se širi na sve strane, Sad slobodno po zemlji idemo, Al' velike pamti' ćemo dane, Druže Tito mi ti se kunemo. Druže Tito mi ti se kunemo. Druže Tito mi ti se kunemo.

Praznik s'lazi na ulice naše, U oblake da letimo smjelo, Naše pjesme zli neka se plaše, Druže Tito mi ti se kunemo,

Druže Tito mi ti se kunemo, Druže Tito mi ti se kunemo.