Želi zahvaliti obožavateljima
7

VIDEO / Ukrajinskoj pijanistici internet pomogao na putu ka slavi

Klix.ba
Malo poznata ukrajinska pijanistica, koja je na internet stranici YouTube skupila više od 43 miliona pregleda, će svirati u Royal Albert Hallu u Londonu.

Valentina Lisitsa, koja svira piano od treće godine života, je svoj put ka zvijezdama započela prije pet godina, kada je na internetu objavila Rachmaninovu etidu koju je nazvala "Crvenkapica". Taj video snimak je vrlo brzo dostigao cifru od 1,5 miliona pregleda, a njena Beethovenova "Mjesečeva sonata" je dostigla i 3 miliona pregleda.

Mnogi snimci na internetu, na kojima čak i slavni izvođači sviraju klasičnu muziku, ostanu na samo nekoliko hiljada pregleda.

Lisitsa, koja svoju karijeru stvara bez profesionalnog menadžera ili promotera, svoj uspjeh pripisuje brzini širenja informacija putem interneta.

Kako bi zahvalila svim svojim obožavateljima, Lisitsa je izjavila da će 19. juna održati koncert u Royal Albert Hallu u Londonu. Koncert će se direktno prenositi na internetu.

"Ovo ne bih mogla postići bez svojih obožavatelja širom svijeta. Njihova reakcija mi svakodnevno govori da sam na pravom putu i to je najbolja nagrada za moj rad. Sada ja njima želim da se zahvalim i da održim koncert koji će moći pratiti uživo na internetu", kazala je Lisitsa u intervjuu za Reuters.