Muzika
0

Ukrajinci bijesni zbog svog predstavnika na Eurosongu

Sarajevo-x.com
Iako je Verka Serdychka popularna širom bivšeg Sovjetskog Saveza, bijesni ukrajinski nacionalisti protestirali su u nedjelju zbog izbora ove kontraverzne umjetnice kao predstavnice Ukrajine na Eurosongu 2007. godine u Finskoj.

Demonstracije su dio kampanje kojom se vrši pritisak na bivšu sovjetsku republiku da odustane od takmičenja. Verka Serdyuchka je kultna ikona u Ukrajini i popularna je širom zemlje. Izabrana je kao ukrajinska predstavnica ubjedljivom većinom glasova publike, ali neki smatraju da je vulgarna i uvredljiva.

Mnogi protivnici su bijesni zbog njenog izbora za predstavnicu na Eurosongu 2007. godine u Finskoj. Demonstranti su čak sakupljali potpise za peticiju kojom žele zaustaviti Verkin odlazak u Finsku. Tvrde da je Serdyuchka groteskni stereotip glupog ukrajinskog seljaka i zahtijevaju da njihova država odustane od takmičenja ove godine.

Naime, smatraju da će Verka svojim nastupom kao "drag queen" oštetiti ukrajinsku reputaciju ukoliko nastupi u Finskoj. Mnogi nasuprot tomu vjeruju, da baš Verka ima velike šanse da pobijedi na Eurosongu.