Muzika
0

Učesnici 10. Jazz Festa: Richard Bona - afričko muzičko čudo

Sarajevo-x.com
Jedan od učesnika 10. Jazz Festa, koji se održava od 1. do 5. novembra, je i Richard Bona, afričko muzičko čudo.

Rođen u Kamerunu, Bona svoju karijeru posljednjih desetak godina gradi u Parizu i Njujorku, gdje je postao jedan od najtraženijih muzičkih saradnika. Radio je sa muzičarima kao što su Joe Zawinul, Herbie Hancock, Chick Corea, Pat Metheny i mnogi drugi.

Njegova muzika otkriva čudesnog pripovjedača, vanrednog muzičara, očaravajućeg vokalistu i jednog od najboljih basista svijeta. Njegov jedistveni stil je nastao na raskrsnici različitih uticaja: jazza, bossa nove, pop muzike, afro-beata, tradicionalnih pjesama i funka. Bonino umijeće kombiniranja vlastitih muzičkih afričkih korijena, ljubavi prema jazzu i uzbudljiva lirska razmišljanja savršen su recept koji očarava svakog slušaoca.

«Iako je njegovo sviranje basa očaravajuće, zapravo je anđeoski glas Richarda Bone zaustavio sve razgovore... Bona pjeva na maternjem douala jeziku, u nevjerovatno jasnom, čistom i savršenom kontratenoru», pisao je The Washington Post.

Kako sam kaže, ploča Jaca Pastoriusa na kojoj se nalazila kompozicija Portrait of Tracy, doslovno mu je promijenila život. “Prije nego sam poslušao tu ploču, nisam ni pomišljao da sviram bas gitaru. Ali slušajući Pastiorusa pomislio sam da je gramofon na pogrešnoj brzini i da prebrzo okreće ploču”, kaže Richard pojašnjavajući svoju očaranost sviranjem bas gitare.

Richard Bona ima običaj da kaže za sebe da je pripovjedač “koji ima obavezu da svijet učini ljepšim”, tako da je razumljivo što Bonina kombinacija afričkih muzičkih korijena, jazz senzibiliteta i uzudljivih tekstova djeluje na slušaoca poput čarolije.

Njegov koncert je planiran u okviru glavnog programa u Bosanskom kulturnom centru 2. novembra u 22.30. Istoga dana na istoj sceni Jazz Fest Sarajevo će predstaviti i portugalsku zvijezdu Cristinu Branco, dok će na Solo Stageu nastupiti utjecajni norveški trubač Nils Petter Molvaer.