Muzika
6

Ubici Johna Lennona i deveti put uskraćeno puštanje na uslovnu slobodu

Klix.ba
Marku Chapmanu, koji služi zatvorsku kaznu od 20 godina do doživotne zbog ubistva Johna Lennona, po deveti put je uskraćeno pomilovanje i puštanje na uslovnu slobodu.

Komisija za prijevremeno puštanje zatvorenika na slobodu američke savezne države New York odbilo je zahtjev za puštanje 61-godišnjeg Chapmana koji je priznao ubistvo drugog stepena te svoju kaznu služi u zatvoru Wende.

Komisija je izjavila kako je ubistvo koje je Chapman počinio bio sebičan i zao čin, te da njegovo pokajanje i ostali faktori koji idu u prilog njegovom prijevremenom izlasku na slobodu nisu važniji od činjenice kako je počinio ubistvo s predumišljajem te da je razlog njegovog zločina traženje slave.

"Vaše puštanje na slobodu ne ide u prilog dobrostanju društva te bi izazvalo umanjivanje ozbiljnosti zločina kao i poštivanja suda", saopćila je Komisija.

Chapman će ponovo moći tražiti pomilovanje 2018. godine.

"Žao mi je što sam to uradio. Žao mi je što sam na takav način tražio slavu, bio sam idiot" rekao je Chapman.

Mark Chapman (Foto: Daily Mail)
Mark Chapman (Foto: Daily Mail)

Chapman je uvijek izjavljivao kako je čuo glas koji mu je naredio da ubije Lenonna tog 8. decembra 1980. godine.

"Mislio sam da ću na taj način steći njegovu slavu", rekao je Chapman.

Na saslušanju 2010. godine izjavio je kako je planirao ubiti Elizabeth Taylor ili Johnnyja Carson, ali da se ipak pomirio s tim kako će ubiti Lenonna, s obzirom na to da mu je bivši član Beatlesa bio dostupniji.