Muzika
0

U utorak počinje 9. Jazz Fest Sarajevo 2005

Sarajevo-x.com
Sve je spremno za najuzbudljiviju sedmicu u devetogodišnjoj historiji Jazz Festa. Sutra navečer, prvog novembra u 20.30 Charlie Haden's Liberation Music Orchestra otvorit će 9. internacionalni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2005 koji će tokom šest dana ponuditi zanimljiv program.

Na glavnoj sceni Doma policije, festival će bosanskohercegovačkoj publici predstaviti velika imena svjetske jazz scene sa njihovim projektima, poput Jack de Johnette Quarteta, John Scofield Trija, Tom Harrell Quinteta, Jon Hassell Quarteta, Snetberger-Andersen-Vinaccia Trija, te Magic Malik Orchestra.

Planirano je da festival na 5 scena predstavi više od 20 koncerata koje će održati umjetnici iz 13 zemalja svijeta. Osim glavnog programa, koncerti će se održavati i na sceni Kamernog teatra 55, gdje će i ove godine biti organiziran program pod nazivom Strange Fruits u okviru kojeg će nastupiti Arve Henriksen & Jan Bang, Dafnis Prieto & Judith Sanchez-Ruiz, Han Bennink, te Graham Haynes & Hardedge.

Treća festivalska scena Round Midnight Stage publici u clubu Coloseum predstavlja Marimanga Group, bh. bend Minority, Matt Darriau's Paradox Trio, Charming Hostess i Daniel Karlsson Quintet, dok je novina posebna klupska festivalska scena Late Nite Stage koja će biti organizirana u clubu Jazz.

Novinu u ovogodišnjem programu predstavlja Groove Stage koji će biti najavljen koncertom Jazz Jamaice u subotu 5. novembra u Bosanskom kulturnom centru. Od trećeg do šestog novembra u kasnim večernjim satima posebna festivalska scena Late Nite Stage predstavlja program u Clubu Jazz. I ove je godine u okviru festivala planirana vrlo posjećena muzička radionica za djecu predškolskog uzrasta. Njezino održavanje planirano je za nedjelju 6. novembra u 12.00 u Access centru.