Dani muzike - INDEXI 2009.
0

U toku je glasanje i pripreme za manifestaciju

Sarajevo-x.com
Sa prošlogodišnje dodjele
Sa prošlogodišnje dodjele
Ovogodišnja manifestacija Dani muzike, koje organizuje Kuća muzike i zabave Panta Rhei se približava. Pripreme za događaj koji će se održati od 7. do 10. maja 2009. teku u najboljem redu, potvrđuju organizatori. Za to vrijeme uredno se odvija i glasanje za omiljene grupe, pjesme i izvođače.

Broj glasača koji su uputili glas za svoje favorite prešao je 80.000, a ovim glasovima će se pridružiti i glasovi programskog vijeća i stručnog glasačkog tijela sastavljenog od muzičara, muzičkih kritičara i ostalih imena iz svijeta muzike.

Za ovogodišnje nagrade kandidovana su sva ostvarenja (objavljeni albumi) i svi projekti koji su napravljeni u 2008. godini.

Organizatori na pitanje o malom broju učesnika iz BiH odgovaraju da je jedini razlog taj što je prošle godine u BiH bilo vrlo malo izdatih albuma.

Programsko vijeće čine: Avdić Selvedin (muzički kritičar iz Sarajeva, urednik u redakciji Start BiH), Bakić Goran (muzički kritičar HTV-a i producent iz Zagreba), Dujmović Josip (član Direkcije i autor knjige 'Indexi: U inat godinama'), Gall Zlatko (muzički kritičar iz Splita, autor nekoliko muzičkih enciklopedija i biografija), Janjatović Petar (muzički kritičar iz Beograda, autor 'Ex-YU rock enciklopedije), Lokner Branimir (muzički kritičar iz Beograda), Mijatović Bogica (muzički kritičar iz Novog Sada), Misirlić Amir (muzički kritičar iz Sarajeva, autor 'BH pop rock enciklopedije'), Rizvo Mesud (član Direkcije ispred producenta i organizatora Kuće muzike i zabave Panta Rhei) i Škarica Siniša (muzičar i muzički urednik Croatia Recordsa iz Zagreba).

Dosad najviše glasova u pojedinim kategorijama imaju: Tony Cetinski i grupa Perper u kategoriji "pop album", grupe "Zbogom Brus Li" i "Kanda, Kodža i Nebojša" za "rock album", "Dubioza kolektiv" i Dino Dvornik u kategoriji "blues, dub reggae & all", potom Edo Maajka i Marčelo u kategoriji "hip-hop album".

Za "etno-world album godine" se izdvajaju "Ezerki i 7/8“ i Ibrica Jusić. U kategoriji "projekat album godine" - Tereza Kesovija i LET3. Za "najbolji band" najviše glasova imaju "Perper“, "Kanda, Kodža i Nebojša", a za "muškog izvođača godine" Tony Cetinski i Marčelo. Za "ženskog izvođača godine" najviše glasova imaju Ana Stanić i Severina. U kategoriji " koncertni događaj godine" najviše se glasalo za koncerte Tonyja Cetinskog i Van Gogha. U kategoriji "najbolja internacionalna saradnja" do sada najviše glasova imaju dueti Bajaga i Saša Lošić te Dino Merlin i Tony Cetinski.

Ove godine će posebna pažnja biti posvećena i debitantima, s obzirom da je u prošloj godini u zemljama ex-Jugoslavije objavljeno je više od 50 prvih albuma

Ove godine uvedene su i "posebne počasne nagrade" u kojima se dodijeljuju slijedeće nagrade: "Hall of Fame", "muzička ikona", "nagrada za životno djelo", "nagrada Bodo Kovačević za gitaristu", "nagrada Davorin Popović za mušku vokalnu izvedbu", "nagrada pantha rhei za globalni doprinos muzici", te "kultna pjesma/vječna pjesma", saopštili su organizatori dodjele nagrada Dani muzike - INDEXI 2009.