Mehmed Jakić, "Idol 2009"
0

"U Švedsku sam otišao zbog ljubavi"

Razgovarao: Adis Karadža
Sarajlija Mehmed Jakić prijavio se na najpopularniji talent show u Švedskoj "Idol 2009", na kojem je svojim nastupom osvojio žiri i publiku plasiravši se među prvih 100 kandidata. Mehmed je za Sarajevo-x.com ispričao put koji ga je odveo u daleku Švedsku, o tome kako se prijavio na takmičenje i ko su mu muzički uzori...

Možete li se ukratko predstaviti čitateljima našeg portala?

Imam 24 godine. Rodio sam se u Sarajevu, gdje sam i odrastao. U slobodno vrijeme učim, komponujem, pjevušim, sviruckam gitaru i klavir i slušam kako drugi rade to isto.

Zbog čega ste se odlučili za odlazak u Švedsku?

U svom rodnom gradu sam upoznao djevojku s kojom trenutno živim i ona je razlog zbog kojeg sam došao u Švedsku.

Švedski mediji su Vas najavili kao operskog pjevača. Odakle potiče ljubav prema operi?

Klasičnu muziku jako volim, naravno i operu i operne glasove koji me fasciniraju. Operu pjevam u slobodno vrijeme, jer želim da se time bavim. U intervalima sam opsjednut takvom muzikom i glasovima. Nažalost, u životu sam imao 15-ak časova opere, što ne znači da će tako i ostati. Trenutno idem u školu u kojoj učim švedski i engleski jezik, a u isto vrijeme se pripremam za muzičku akademiju. Aktivno vježbam sam i slušam glasove i glasovne tehnike operskih izvođača kao što su Placido Domingo, Rolando Villazon, naravno Luciano Pavaratti, Alfredo Kraus...

Imate li formalno muzičko obrazovanje ili ste "samouki" pjevač?

U osnovnoj školi sam bio aktivan u horovima i išao sam na časove klavira. Nakon toga sam upisao Srednju muzičku školu zbog čega se nikada nisam pokajao

Koji odsjek ste pohađali u muzičkoj školi?

Odsjek Francuski rog, u klasi najdražeg i najboljeg profesora Asima Gadže. Poslije toga sam napravio dvogodišnju pauzu, nakon čega sam upisao Muzičku akademiju u Lukavici. U vrijeme te pauze i studiranja bio sam zaposlen u Sarajevskoj filharmoniji kao hornista. Samim tim imao sam priliku i čast da slušam i sviram neke od opera. Tako sam je i zavolio.

Šta ste slušali i pjevali prije nego što ste zavoljeli operu?

Pjevao sam i slušao rock 70-tih i bandove kao što su Led Zeppelin, Pink Floyd, Deep purple, Whitesnake koje također jako volim.

Kako ste se prijavili na talent show? Da li je to bila Vaša želja ili..?

Na švedski idol showu? To nikad nisam želio uraditi, jer to nisam ja. Na nagovor dobrog prijatelja koji je odličan gitarsta s kojim sviram i komponujem, pristao sam se prijaviti dan prije početka showa. On je govorio da će me pratiti na gitari i da spremim bilo šta, jer će mi to promijeniti život. Spomenut ću da je i otac moje djevojke insistirao da se prijavim. Kad sam se prijavio rekli su da jedino ja mogu svirati neki instrument. Sve to je bilo veoma stresno, ali se ipak dobro završilo. Prošao sam prvu audiciju i ušao među 100 najboljih takmičara.

Koliko je "Idol 2009" popularan u Švedskoj?

Show je veoma popularan i već traje nekoliko godina u nizu. Neki takmičari se prijavljuju da bi bili viđeni, a neki da bi zaista pokazali svoj talenat. Ove sezone učešće je uzelo 11.000 takmičara, od Malmea na jugu do Umea na sjeveru zemlje.

Kakva je bila reakcija žirija? Jesu li bili jednoglasni u svojoj odluci?

Što se tiče žirija, moram reći da su sve troje bili oduševljeni i jako pozitivni tokom nastupa. Ponašali su se prema meni baš prijateljski. Nisam osjećao neku distancu, a ni njihovu rigoroznost i ismijavanje koje sam znao mnogo puta vidjeti na mnogim od TV emisija. Nakon završetka mog nastupa nisam osjetio nikakvu razliku mišljenja među njima. Dobio sam podršku od sve troje.

Da li vjerujete da ćete uspjeti doći do finala pa čak i pobijediti? Koliko nastup u talent showu može pomoći u građenju karijere

Zbog moje neozbiljnosti i premale zainteresovanosti mislim da ću rano ispasti. Za uspješno građenje karijere dovoljno je da publika prepozna i prihvati taj kapacitet koji imaš.

Godi li Vam popularnost koju ste stekli i kakve su reakcije ljudi na Vaš nastup?

Odgovara mi jer su reakcije skroz pozitivne i dolaze ne samo iz Bosne nego sa svih strana svijeta. I ovom prilikom želim da im se zahvalim. Prije svih, mojim roditeljima i bratu, djevojci, njenim roditeljima i svim svojim prijateljima na njihovim prelijepim komentarima i porukama. Hvala svima,a posebno čitateljima Sarajevo-x.com portala koji imaju tako lijepo mišljenje o meni i mom nastupu.

O nastupu Mehmeda Jakića u prvom krugu "Idola 2009" možete pročitati ovdje.