Muzika
0

U subotu protestni koncert pokreta "Dosta" na Marijin Dvoru i Vilsonovom šetalištu

FENA
Pokret "Dosta" završio je pripreme za protestni koncert koji će biti održan u subotu, 3. juna na platou ispred zajedničkih insititucija, a nastavit će se protestnom šetnjom i centralnim koncertom na prostoru između Zemaljskog muzeja i Historijskog muzeja BiH na Vilsonovom šetalištu, saopćeno je iz Pokreta "Dosta".

Održavanje koncerta neće omesti ni kiša jer je osigurana natkrivena bina.

"Pozivamo sve da se u 12 sati pojave na platou na mirnim protestima. Služba za zajedničke poslove Vijeća ministara BiH nam je zabranila koncert na njihovom, kako su nam u odbijenici rekli, privatnom platou, ali zato ćemo održati dio protestnog koncerta oko platoa. Napominjemo da ovaj koncert nije estradni događaj već artikulirani krik hiljada nezadovoljnih građana i građanki BiH koji žive na ivici gole egzistencije tako da je bitno da se svi pojavimo na platou, a kasnije i na samom koncertu," poručuju iz Pokreta Dosta.

"Osim odbijenice za plato, Pokret Dosta dobio je i dopis od agencije Sine Qua Non u kojem se upozoravaju na potrebu poštivanja Zakona o autorskim pravima. Ovaj dopis smatramo vidom zastrašivanja. Pomenuta agencija treba da štiti prava autora i izvođača u BiH, a kako svi izvođači na koncertu nastupaju besplatno i na dobrovoljnoj osnovi, njihova autorska prava uopšte nisu dovedena u pitanje", navodi se u saopštenju Pokreta "Dosta".