Muzika
0

U subotu na 7. Jazz Festu Sarajevo 2003

Klix.ba
Carlo Actis Dato
Carlo Actis Dato
Petog dana (subota) 7. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2003. održat će se šest koncerta na četiri festivalske scene.

CARLO ACTIS DATO (8. novembar, One, Two Stage - Kamerni teatar 55, 17:15)

Njegova ljubav prema jednostavnim rifovima i melodijama, ali i njegov humor gotovo su neodoljivi. Duhovit scenski nastup Carla Actisa Data ne može prikriti činjenicu o kako je virtuoznom instrumentalisti riječ. Iako iza sebe ima veliki broj albuma i nastupa sa različitim bandovima, Carlovo umijeće na saksofonu i klarinetu do izražaja dolazi najbolje u njegovim solo nastupima. Nakon njegovog posljednjeg albuma "The Moonwalker" jedan je kritičar napisao kako nije riječ o solisti već o čovjeku-bandu čije su izvedbe zabavne i originalne, te da se jednostavno moraju slušati.

MUTHSPIEL & MUTHSPIEL (8. novembar, One, Two Stage - Kamerni teatar 55, 18:30)

Svoj prvi zajednički nastup braća Muthspiel imala su u dvorištu svoje kuće. Kao tinejdžeri Wolfgang i Christian su već imali muzičko iskustvo - u ranoj mladosti pokazali su sklonost ka klasičnoj muzici i počeli osvajati nagrade. Njihov prvi zajednički album bio je Schneetanz. Krajem osamdesetih Wolfgang odlazi u Sjedinjene Države, ali njihova saradnja nikada nije prekinuta. Iza sebe imaju veliki broj albuma i saradnju sa velikim imenima jazza. Prije nekoliko godina u Beču su održali posjećeni trodnevni Muthspiel & Muthspiel festival, a ove godine slave 20 godina svog dueta. Zvuk braće Muthspiel istražuje vlastite granice na isti način kao i granice jednog mogućeg jazz stila. Wolfgang Muthspiel dobitnik je prestižne nagrade European Jazz Prize u kategoriji za jazz muzičara 2003. godine.

DEJAN TERZIĆ EUROPEAN ASSEMBLY + ANTONIO FARAO (8. novembar, Main Stage - Dom policije, 20:00)

Nakon što je sa tri godine napustio rodnu Banja Luku, bubnjar Dejan Terzić postao je jedan od malog broja mladih muzičara Njemačke čije je prisustvo uveliko primjetno na jazz sceni proteklih deset godina. Nakon studija u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, svoj prvi profesionalni angažman imao je u bavarskom jazz orkestru Bavarian First Herd kojeg je vodio Duško Gojković, nakon čega su uslijedili novi angažmani i brojne nagrade.

Dejan Terzić
Iza sebe ima nekoliko objavljenih CD-ova, a njegov prvi CD kojeg je snimio kao lider banda, Dublin Times uvrstio je među 10 najboljih jazz albuma 1999. godine. Redovni je član Antonio Farao Trija, grupe Franca Ambrosetija, te čuvenog kvinteta Duška Gojkovića. Uspješno je vodio big band Sunday Night Orchestra. Prije tri godine oformio je European Assembly koji okuplja Jensa Winthera na trubi, Tonyja Lakatosa na saksofonu, Antonija Faraoa na klaviru i Martina Gjakonovskog na basu. Njegov European Assembly smatra se eklektičnom skupinom vrhunskih muzičara okupljenih sa zajedničkim ciljem: svirati uzbudljivu i izazovnu muziku koja pokreće i duh i tijelo.

Danas je Dejan Terzić jedan od najtraženijih bubnjara evropke jazz scene.

NGUYEN LE "THE HENDRIX PROJECT" (8. novembar, Main Stage - Dom policije, 22:00)

Nguyen Le, francuski gitarista vijetnamskog porijekla unosi značajne novine u jazz paletu. Spajajući tradicionalnu vijetnamsku muziku sa savremenim jazzom, stvara, kako sam kaže, imaginarni folklor iz drevne muzike Vijetnama i raznolikosti koje pružaju različiti savremeni muzički utjecaji.

Nguyen Le
Njegov posljednji projekat "Celebrating Jimi Hendrix" pokazuje njegovu oduševljenost rock ikonom čije je eksperimentiranje na polju muzike fascinantno i decenijama nakon njegove smrti. "Svaku notu Hendrix je odsvirao kao da je svira posljednji put", smatra Le, "a to je emocija koja me zgrabila od samog početka."

Nguyen Le Hendrixovoj je muzici želio dati novi pogled iz perspektive jazza. Aranžmani su uvijek na neki način povezani sa originalom, ali imaju novu dimenziju jer je prisutan savremeni zvuk. Kako su Nguyenovi projekti uvijek obojeni etno nijansama, takav je slučaj i sa ovim projektom u koji je ubacio djeliće afričke muzičke tradicije.

GERARDO NUNEZ + RAFAEL + CARMEN CORTES (Coloseum Club, 23:30)

COMBINATE (Jazz club Jezz, 22:00 i 23:30)

Slike sa prethodnih dana 7. Jazz Festa pogledajte na našoj x.Photos sekciji.