Muzika
0

U Sarajevu večeras nastupa istaknuti pijanist Mykola Suk

FENA
Istaknuti američki pijanist i profesor klavira Mykola Suk predstavit će se večeras sarajevskoj publici solo koncertom u Bošnjačkom institutu, nastupajući u okviru 2. internacionalnog muzičkog festivala Bosna (BIMF).

Suk je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu najavio kako će najveći dio programa njegovog koncerta činiti djela Franca Liszta, s obzirom na to da se smatra ekspertom za izvođenje djela tog velikog kompozitora. Jedno od njih je i Lisztova "Danteova klavirska sonata".

On će nakon večerašnjeg, održati i sutra koncert kamerne muzike zajedno s Colorado gudačkim kvartetom, nakon čega je planirano prigodno druženje s publikom i domaćim muzičarima.

Članovi Colorado gudačkog kvarteta, čijim je nastupom 28. novembra i otvoren BIMF, iznimno su zadovoljni sarajevskom publikom, koja je koncert slušala s velikom pažnjom.

Direktorica Festivala Zemira Masleša naglasila je izniman uspjeh nastupa Colorado kvarteta, jer je sala Bošnjačkog instituta bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a muzičari su na zahtjev publike na scenu izlazili čak pet puta.

Članovi Colorado gudačkog kvarteta Lydia Redding, Marka Gustavsson, Julie Rosenfeld te Diane Chaplin aktivno nastupaju već 25 godina, dok sam kvartet bilježi 30. godišnjicu.

U Sarajevo bi sutra trebali doputovati istaknuti pijanisti Usrula Oppens i Jerome Lowenthal.