Muzika
0

U prodaji novi CD Emine Zečaj

Klix.ba
Izdavačka kuća Gramofon početkom je mjeseca objavila svoj novi projekat: CD Emine Zečaj pod nazivom "Traditional Bosnian Songs".

CD predstavlja izbor tradicionalnih pjesama u izvedbi Emine Zečaj, jednog od najvećih autoriteta sevdaha, u pratnji saza Mehmeda Gribajčevića. Ovoj ikoni bh. ženskog sevdaha pripada posebna uloga u razvijanju, njegovanju i potvrđivanju ženskog pjevanja uz saz, a izbor koji nudi ova zbirka ne poklapa se sa stereotipima koji vladaju kada je ovaj stil u pitanju.

Duo Zečaj – Gribajčević nudi manje znane naslove, koji zorno približavaju samu suštinu sevdaha – sintezu rječite, višeznačne i lucidne narodne poezije sa muzikom koja sublimira filigransku ornamentiku i makamska melodijska uporišta. Prema mišljenju kritike srž sevdaha moguće je u punom sjaju predstaviti samo u kombinaciji glas – saz, tada je svako novo izvođenje jedne pjesme novi doživljaj koji u izvođačima rađa poriv za suptilne promjene u ornamentaciji. Svaka je izvedba ovog dua jedinstven i neponovljiv doživljaj, pa će tako i svako novo slušanje brojeva iz ove zbirke zadobijati novi smisao.

Osnovni motiv pri objavljivanju ovog materijala bila je potreba za dokumentiranjem repertoara i interpretacije, koja je u Emininom slučaju posebno estetsko iskustvo. Pjesme objavljene na ovom CD-u zvuče kao da ih uživo slušate u svojoj sobi: nude ljepotu neposredovanu jednom novom iskustvu koje smo gotovo zaboravili.