Muzika
327

U petak u Sarajevu počinje turneja Sevdah Takhta Damira Imamovića

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sve je spremno za koncert koji će se održati u petak, 16. septembra 2016. godine, sa početkom u 20:00 sati. Publika u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu imat će priliku čuti novi, kako kažu organizatori "jedinstveni" album "Dvojka", drugi uradak Sevdah Takhta Damira Imamovića i ukupno njegov šesti album od 2006. godine.

Uoči koncerta kvartet u sastavu Nenad Kovačić - perkusije, Ivan Mihajlović - električni bas, Ivana Đurić - violina, te Imamović - tambur i glas, ima posljednje probe za prvi koncert u okviru evropske turneje.

Ubrzo nakon Sarajeva, bend će po prvi put svirati u Pančevu a nakon šest godina Damir se vraća i u Tuzlu nastupom u tamošnjem BKC-u 24. septembra.

Turneja "Dvojka" odvest će bend i u Ljubljanu, Maribor, Novo Mesto, Bruxelles, Zurich, dok će Damir nastupati i u Veneciji. Detaljniji pregled do sada objavljenih datuma možete pronaći na Damirovoj web-stranici: http://www.damirimamovic.com/koncerti/

Uoči koncerta je na društvenim mrežama objavljeno da Damir radi na videu za novi single sa "Dvojke", pjesmu "Lijepa Zejno", i to zajedno sa izuzetnim mladim fotografom Edvinom Kalićem. Za očekivati je da će se novi video pojaviti usred turneje na koju bend kreće u petak iz Sarajeva.

Do sada je sa albuma objavljen samo jedan single, kako kaže sam autor, "uzbuljiva pjesma" - "Sarajevo" za koju je video uradio Amer Kapetanović.

"Novi album donosi pregršt autorskih pjesama koji nastavljaju tradiciju sevdaha dirajući u neke od najosjetljivijih tema današnjeg BiH društva", kaže Imamović za Fenu uoči koncerta.

Album je producirao ga Chris Eckman, vizuelni identitet mu je dao Mirko Ilić, a izdavač je prestižna World music kuća Glitterbeat Records.

Imamović kaže kako je novi album pobrao odlične kritike regionalnih i svjetskih medija, ali da je izuzetno sretan i uzbuđen što na turneju kreću iz rodnog Sarajeva kojem je posvećen prvi pomenuti single.

"Prirodno je da naša publika ovu pjesmu čuje drugačijim ušima od inostrane. Njene teme su nam važnije, prisnije, ali i - više bole. Zahvalan sam sugrađanima/kama koji/e me ovih dana bodre i čestitaju na albumu", rekao je Imamović.

iz spota "Sarajevo", Sevdah Takhta Damira Imamovića, by Amer Kapetanović.

Organizatori koncerta su BKC Sarajevo i UG FOTON. Karte se mogu nabaviti putem kupikartu.basistema, te prodajnih mjesta sirom BiH.