Muzika
34

U Kamernom teatru 55 omaž kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću

FENA
Kamerni teatar 55 (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kamerni teatar 55 (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nizom događaja sutra će u sarajevskom Kamernom teatru 55 biti obilježena 80. godišnjica rođenja najpoznatijeg interpretatora romske muzike Šabana Bajramovića, koji je u historiji svjetske muzike ostavio neizbrisiv i autentičan trag.

Sjećanje na ovog kralja romske muzike bit će dato putem okruglog stola uz učešće eminentnih muzikologa, estradnih i osoba iz javnog života, izložbu njegovih fotografija, projekciju dokumentarnog filma, te u večernjim satima koncertom romske muzike u izvedbi orkestra "Crne mambe" iz Niša.

Ovaj događaj organiziraju Kamerni teatar 55 i Romski informativni centar "Kali Sara", a u njegovom Organizacionom odboru su Dervo Sejdić, Dragoljub Acković, Vesna Acković, Goran Bregović, Radiša Sarić, Ivan Lalić, Vesna Andree Zaimović, Dragi Šestić, Vedran Fajković i Emir Hadžihafizbegović.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović prethodno je ocijenio da je Šaban Bajramović vrhunski interpretator romskih pjesama i čovjek koji je ostavio duboki trag na sceni bivše Jugoslavije, naglasivši da je zasluženo nosio ime kralja romske muzike.

Članica Organizacionog odbora i muzikologinja Vesna Andree Zaimović smatra da se neosporno radi o toliko svijetloj i divnoj osobi koja s pravom nosi ime kralja romske muzike. Kaže da on definitivno ima svoje mjesto u historiji romske i pop muzike, ali i historije muzike svijeta.

U njegovoj muzici, navela je, vidljivi su brojni uticaji poput arapske i mađarske muzike, bluesa i jazza.

Sav prihod od prodatih ulaznica, čija je cijena za film i koncert 20 KM, bit će usmjeren u dobrotvorne svrhe.

Šaban Bajramović je bio romski pjevač iz Srbije i tadašnje Jugoslavije. Rođen je 16. aprila 1936. u Nišu. Bio je pjesnik, pjevač, svirač i glumac. Izdao je i sarađivao na oko 20 albuma i 50 singlova, a smatra se da je komponovao više od 650 pjesama. Njegova interpretacija pjesme "Đelem, đelem", koju je i komponovao, 1971. godine prihvaćena je kao himna roma na Svjetskom romskom kongresu u Londonu. Bio je prepoznatljiv po crnim sunčanim naočalama koje je počeo nositi krajem devedesetih godina. Umro je 8. juna 2008. godine u Nišu.