Muzika
30

U Finskoj će se vraćati novac nakon "loših" koncerata

FENA
Za sve je kriv Chuck Berry
Za sve je kriv Chuck Berry
U Finskoj se od sada može tražiti povrat uloženog novca u kartu, ukoliko je muzički izvođač iz bilo kojeg razloga potpuno podbacio.

Za tu je odluku zaslužan čovjek koji se žalio na nastup rock legende Chucka Berryja 2013. godine, odnosno tamošnji Odbor za potrošačke sporove, koji je uvažio žalbu i u petak potvrdio da ta država više neće dopuštati da publika s nastupa izlazi razočarana jer joj nije bilo priušteno ono što je platila.

Chuck Berry je te večeri u Helsinkiju na pozornici pojavio potpuno izmučen i sa simptomima gripe, te se i sam tokom nastupa ispričao što nije bio u reprezentativnom izdanju.

Naglasimo da povrat novca neće moći zatražiti bilo ko i bilo kad, pogotovo se neće uzimati u obzir neozbiljne i subjektivne pritužbe (nisu svirali moju pjesmu, gitarist je bio loš), već će morati postojati generalni konsenzus da je nastup bio očajan prije nego se organizatoru naloži da vrati novce.

Također, ista pravila neće vrijediti i za festivale, pa se tako pojedinac neće moći žaliti ukoliko tek jedan od izvođača podbaci jer će se na festivale gledati kao na cjelinu.

"Subjektivna mišljenja neće biti dovoljna da bi neko dobio novac natrag. Uzimat će se u obzir generalna ocjena nečijeg nastupa, baš kao što je to bio slučaj s Chuckom Berryjem", pojasnio je Pauli Stahlberg, koji radi kao pravnik u spomenutom odboru i koji je potvrdio informaciju za YLE.