Godišnjica smrti Toše Proeskog
0

Tri godine od pogibije balkanskog slavuja

Sarajevo-x.com
Tose Proeski
Tose Proeski
Prošle su tri godine od prerane smrti balkanskog slavuja, Toše Proeskog. Ipak, makedonski pjevač i dalje živi u srcima brojnih obožavatelja i njemu u čast danas će biti održana brojne manifestacije diljem zemalja bivše Jugoslavije. Iz Nove Gradiške, u Hrvatskoj, u 6.20 sati, u vrijeme kada je poginuo pjevač, na put dug 1.000 kilometara, odnosno do Kruševa gdje je njegov grob, krenulo je 26 maratonaca.

"Poginuo je Toše Proeski", bila je glavna vijest koja je šokirala, uzdrmala i rastužila javnost u svim zemljama regiona tog 16. oktobra 2007. godine. Balkanski slavuj je otišao u 26. godini. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj.

Bio je pjevač anđeoskog glasa, čovjek koji je svojim pjesmama spajao ljude i širio ljubav... Upravo po tome ga i pamte njegovi obožavatelji koji će danas na razne načine obilježiti ovaj tragični dan.

Na mjestu gdje je stradao Toše bit će postavljen spomenik na kojem će biti oslikan kako pušta bijele golubove. Spomen-ploča će biti svečano otkrivena u 17 sati, a u Novoj Gradišci gdje će se održati i koncert u čast poginulom pjevaču, na kojem će nastupiti Nina Badrić, Naum Petreski i Armin Muzaferija. Također, diljem Makedonije, Balkana, ali i Evrope bit će održana misa pod nazivom "Milion srca, jedna molitva".

U Kruševu će se godišnjica smrti pjevača obilježiti misom u crkvi Svete Bogorodice, a nakon toga će članovi porodice, prijatelji i brojni obožavatelji posjetiti posljednje počivalište makedonskog pjevača.

S obzirom da je Toše volio prirodu njemu u čast će na Bulevaru kralja Aleksandra u Beogradu biti posađena 483 platane, a svako stablo bit će obilježeno imenom donora. Svečano otvaranje ulice održat će se nakon sadnje platana, odnosno sredinom novembra.

Također, u sklopu humanitarnog projekta "Tošin most ljubavi", u kojem učestvuje sedam zemalja, ovog mjeseca održava se akcija koja je posvećena djevojčici Sandi Šakić, koja boluje od raka kostiju.

Toše Proeski je poginuo u saobraćajnoj nesreći na autoputu Zagreb-Lipovac, kod Nove Gradiške u Hrvatskoj, kada je džip koji je vozio Georgij Georgijevski udario u šleper koji se nalazio ispred njega. Toše je poginuo na licu mjesta, a njegovi saputnici, Geogrijevski i menadžerka Ljiljana Petrović su povrijeđeni.

Georgijevskom je nedavno Apelacioni sud u Skoplju potvrdiopresudu Osnovnog suda kojom je oduđen na dvije godine zatvora.

Istragom je utvrđeno da je na dan nesreće 16. oktobra 2007. godine Georgijevski autoputem od Bajakova prema Zagrebu vozio brže od dopuštenog ograničenjem, te da nije poštovao propisano rastojanje prilikom preticanja kamiona zbog čega je u blizini Nove Gradiške udario u zadnji dio kamiona, odbio se i završio u ogradi autoputa.

Toše Proeski je rođen 25. januara 1981. godine u Prilepu. Počeo je pjevati još u djetinjstvu, a prvi album izdao je 1999. godine. Bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje, primio statuu Majke Tereze za humanitarni rad i bio poznat u cijelog regiji, pa i šire.

Bio je UNICEF-ov ambasador dobre volje, a 2004. snimio je i himnu ove organizacije "This World". Osvojio je i statuu Majke Tereze za svoj humanitarni rad. Takmičio se i na Eurosongu u Turskoj te godine i osvojio 14. mjesto. Sarađivao je s mnogim muzičarima iz regije pa i šire.

Posljednji veliki koncert održao je u Skoplju 5. oktobra. Na taj datum ove godine njegovi obožavatelji su se okupili kako bi, kao i prije tri godine, uz pomoć mobitela napravili "zvjezdano nebo" i otpjevali njegove najveće hitove.

Toše je svoj posljednji veliki solistički koncert u Sarajevu održao 12. maja 2006. godine.