Muzika
0

Trenuci koji su zauvijek promijenili svjetsku muzičku scenu

Sarajevo-x.com
Live Aid, 1985., Philadelphia
Live Aid, 1985., Philadelphia
Godine 1982. raspala se slavna grupa ABBA, uporedo se formirao sastav Public Enemy, a Ozzy Osbourne je odgrizao glavu slijepom mišu. U narednih 25 godina muzika je doživjela kataklizmične promjene. Magazin "USA Today“izdvoio je nekoliko momenta koji su zauvijek promijenili svjetsku muzičku scenu.

[SLIKA]1[/SLIKA]1. Live Aid (1985.)

Najveća koncertna manifestacija dobrotvornog karaktera Live Aid, koja se 1985. godine počela održavati, svoj početak obilježila je koncertima u Londonu i Philadelphiji. Oko 1,5 milijardi TV gledalaca pratilo je ovaj muzički spektakl, a tada je za Etiopiju prikupljeno 245 miliona dolara. Organizator i idejni tvorac Live Aida je Bob Geldof. Na prvom Live Aidu nastupili su Paul McCartney, grupa Queen, Madonna, U2 i mnogi drugi.

2. Michael Jackson na MTV-ju (1983.)

Muzička legenda Michael Jackson, razorio je rasne barijere kada je na najpoznatijem muzičkom kanalu MTV-ju u martu 1983. godine premijerno prikazan njegov spot za pjesmu "Beat It". Na taj način Michael je počeo pisati muzički historiju, a u decembru iste godine na MTV-ju prikazan je i spot za njegovu pjesmu "Thriller“.

[SLIKA]5[/SLIKA]3. Radiohead (1997.)

Najznačajnija i najutjecajnija britanska grupa Radiohead je prema riječima njihove izdavačke kuće 1997. godine objavljivanjem albuma "OK Computer“ riskirala "komercijalno samoubistvo“. Novi elektronski ambijent ipak je uspio osvojiti publiku i postaviti nove trendove u svijetu muzike.

4. 'N Sync (2000.)

Dok su Backstreet Boys, Britney Spears i Spice Girls uživali naklonost publike širom svijeta, boyband 'N Sync je zavladao muzičkim ljestvicama širom svijeta. Sa pjesmom "No Strings Attached" oborili su svjetski rekord prodavši u prvoj sedmici nevjerovatnih 2,4 miliona kopija.

[SLIKA]4[/SLIKA]5. Whitney Houston (1985.)

Kraljica R&B-ja postala je prva pjevačica koja je sedam puta zaredom bila na prvom mjestu liste najprodavanijih singlova oborivši tako rekord grupa The Beatles i Bee Gees. Whitney je otvorila vrata muzičkog svijeta za neponovljive vokale kao što je Mariah Carey.

6. CD ( 1983.)

Kompakt disk pojavio se na tržištu 1983. godine i tako obilježio početak muzičke digitalne revolucije.

7. Eminem (1999.)

Kada je izašao Eminemov prvijenac, album "The Slim Shady“, ovaj mladi umjetnik za kratko vrijeme postao je jedan od najuspješnijih, najsposobnijih i istovremeno najkontraverznijih repera. Njegov veliki uspjeh izazvao je i brojna negodovanja, a kritičari su ga deklarisali kao homofoba i nasilnika.

[SLIKA]2[/SLIKA]8. Like a Prayer (1989.)

Madonna je konačno 1989. godine dobila zasluženo priznanje i prihvaćena je kao ozbiljna umjetnica sa dosta ličnom, zrelom i upečatljivom pop kolekcijom koja je podrazumijevala pjesme kao što su "Express Yourself" i "Cherish", a koje su praćene skupim i skandaloznim videozapisima.

9. American Idol (2002.)

Potraga za novom muzičkom zvijezdom započela je u SAD-u pod nazivom American Idol. Neki smatraju da je ovaj show samo jedan u nizu showa realnosti, a neki pak vjeruju da su ove produkcije šansa za mlade talente da pokažu svoj talent te da im se konačno priznaju njihova umijeća. Ekspanzija ove vrste muzičke emisije ubrzo je zahvatila i ostatak svijeta.

[SLIKA]3[/SLIKA]10. Smells Like Teen Spirit (1991.)

"Smells Like Teen Spirit" je svojevrsna himna koju je publici predstavila grupa Nirvana 1991. godine, a koja je donijela sasvim neobičan alternativni rock. Samoubistvo frontmana grupe Kurta Cobaina, koje se desilo 1994. potreslo je fanove i stvorilo tzv. generaciju X.