Muzika
322

Tramvaj kao država u kojoj svi nijemo šute: Majka Denisa Mrnjavca u spotu U.A.M.

Klix.ba
Nakon singla "Svijet za nas", ekranizaciju će uskoro doživjeti i novi singl grupe Univerzitet Angele Merkel - "Džoni". Spot je sniman u sarajevskim tramvajima, kao sjećanje na ubijenog Denisa Mrnjavca, ali i osvrt na nas same, ljude koji nijemo sjede i posmatraju, ne poduzimajući ništa.

"Osjećamo potrebu, za dobrobit onog dijela ljudi koji žele normalno živjeti, bez straha za sutra, da na ovaj način kadriramo svoju muziku. To je bitno. To je jedna vrsta emocije, katarzično osjećanje", kažu iz U.A.M.

U novom spotu kao gost statist pojavljuje se i majka ubijenog Denisa, Ana Mrnjavac, koja prvi put učestvuje u jednom ovakvom projektu.

Drugi dio spota sniman je na Treskavici, planini sa najviše izvorišta, povoljnog vjetra i vrha sa kojeg se vidi skoro cijela BiH. Planina u ovom slučaju predstavlja sinonim za novi život i rađanje. To je taj spoj čovjeka, prirode i spoznaje, kažu autori ovog spota.

"Na ovom području česte su pojave rigidne strukture ličnosti i analni karakter, tako da je i prirodno da se u zraku osjeti desničarska ruka, neka vrsta straha, o čemu i govori naš novi singl", ističu dalje. "Utoliko, sam tramvaj podsjeća na državu u kojoj svi nijemo sjede i posmatraju, a sa druge strane je Treskavica, priroda, kao jedna vrsta kosmičke energije".

Adis Selimović iz benda Univerzitet Angele Merkel kaže da oni ne žele da je ljubav bol i upućuju veliko hvala Ani Mrnjavac što je pristala na učešće u ovom spotu.

Muzički producent pjesme je Enes Zlatar, muziku i tekst napisao je Adis Selimović, a mastering Đani Pervan. Za produkciju su bili zaduženi Maris i Azur Jahić, autor videospota "Svijet za nas".