Muzika
21

Toše Proeski kao inspiracija: Poslušajte kako pjeva Ady Ljubovci

Piše: L. Č.
Pjevač Ady Ljubovci, porijeklom iz BiH, nastanjen u Njemačkoj, snimio je album na bosanskom jeziku, pod nazivom "U ljubav vjerujem".

Ady Ljubovci je rođen 11. maja 1988. u Prijedoru. Za vrijeme rata početkom devedesetih je s porodicom otišao u Italiju, gdje je živio dvije godine, nakon čega su se preselili u Oberhausen u Njemačkoj, gdje i danas žive.

Ady se u Njemačkoj bavio nogometom i išlo mu je prilično dobro. U velikim je klubovima pokazao dobre rezultate, te je imao dobre predispozicije da se profesionalno bavi ovim sportom. Međutim, od sportske je karijere nažalost morao odustati nakon povrede i dvije operacije koljena, te je u periodu oporavljanja u kojem je šest mjeseci bio osuđen na krevet intenzivno slušao muziku, a najviše pjesme Tošeta Proeskog.

"Njegove pjesme i emocija koju je reflektovao održale su me da ne padnem u depresiju. Toše je neprevaziđen i za mene jedan od najboljih pjevača, jednostavno sam se pronašao u tom stilu izvođenja pjesama koje su pune emocije jer sam i sam previše emotivan. S njim je sve počelo, on mi je dao inspiraciju i ljubav prema pop muzici", kaže Ady.

A Adyjev glas i način izvedbe neodoljivo podsjećaju na samog Tošeta, poslušajte:

Adyjev otac je bubnjar i pjevač od kojeg je naslijedio talenat za muziku, te je još od malih nogu bio u muzičkom okruženju.

Njegov album na bosanskom jeziku, prvo studijsko izdanje, nosi naziv "U ljubav vjerujem" i donosi pop pjesme koje su izašle u izdanju Hayat produkcije. Posebno mu je drago, navodi, što je na jednoj od pjesama "Senjorita" ugostio Donnu Ares i MC Sjenu.

Sve pjesme su snimljene i miksane u studiju Sanirecords, kod poznatog producenta Džavida Ljubovcija i pjevačice Donne Ares, na čijim je koncertima dosad nekoliko puta gostovao.

"S njima imam poseban odnos jer su mi bliža familija i u svemu tome me podržavaju i mnogo mi pomažu", kaže Ady.

Na albumu su različite pjesme, nadam se da ima za svačiji ukus nesto i da će se ljudima svidjeti.

"Sve su mi pjesme drage, ali je jedna posebna. Pjesma 'Suđeno' je ona u kojoj mogu dati sve od sebe i pokazati svoje emocije, tekst koji ima smisao i duboko razmišljanje o životu, a to sam ja", kaže Ady.

Zasad je snimio video za pjesmu "Bolji čovjek".

Pored ovog albuma snimio je i pjesmu na njemačkom jeziku, a u pripremi je i jedan singl na talijanskom.