Feria de Fronteras
0

FOTO / Tijuana Tango, Vetex i Jelena Milušić brišu granice

Sarajevo-x.com
U okviru predstavljanja projekta "Feria de Fronteras", koji realiziraju Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena iz Sarajeva, Etnofest iz Subotice, Culture et Flonflons Flandres iz Lillea i Via Lactea iz Tournaija u Sarajevu će se u petak 29.07. i u subotu 30.07. održati dva muzička događaja.

U njima će učestvovati više od 30 muzičara iz cijele Evrope. "Feria de Fronteras" realizira se kroz program EU Culture programme 2007 – 2013, a predstavlja platformu za umjetnike/ce i kulturne radnike/ce koji će zajednički stvarati prostor za prezentiranje, propitivanje i brisanje granica između ljudi i kultura.

Svojevrsna muzička atrakcija sa oko 20 muzičara na sceni, u petak 29. jula u City Pubu sa početkom u 21 sat, sarajevskoj publici će se predstaviti Orchestre International du Vetex sa Jelenom Milušić.

Svirajući kompozicije raznih muzičkih žanrova sa svoja tri albuma i učinit će sve da zabave i sebe i publiku, a drugi nastup će imati, u subotu 30. jula u Amfiteatru Doma mladih od 23 sata, kada će im se pridružiti DJ Fred Martiko iz Ukrajine, VJana Adela iz BiH, te nova muzička produkcija – bend Tijuana Tango.

Kao svojevrsni promotori projekta i njegove ideje "Tijuana Tango" je muzički poziv ljudima da razmišljaju o granicama i razlikama ili takozvanim granicama i razlikama. Svirajući širok spektar muzičkih stilova i pjesama na jednom mjestu, od sevdaha do flamenka, preko tarantelle i rumbe, do cumbie i fada, stare i nove pjesme, "Tijuana Tango" čine Jelena Milušić, Bosna i Hercegovina/Njemačka (vokal), Nathan Daems, Belgija (saksofon, klarinet), Filip Vandebril, Belgija (kontrabas), Sebastian Wiesner, Njemačka (udaraljke) and Thomas Morzewski, Francuska (klavir, truba).

"Feria de Fronteras" će pomoću multikulturnog benda "Tijuana Tango", izložbe vizualne umjetnosti pod nazivom "High-Wire Act", fotoizložbe "Break-on-Through" i dokumentarnog filma "Borders", ponuditi set rješenja i mišljenja o granicama, ali u isto vrijeme i slaviti potencijal osobe, građanina/ke, umjetnika/ice da bude pokretač/ica promjene. "Feria de Fronteras" ima četiri ugla i svaki predstavlja po jednu organizaciju iz Belgije, Francuske, Srbije i Bosne i Hercegovine, koje će realizirati različite aktivnosti kreativno ih povezujući u cjelinu.

"Ponosimo se činjenicom što je Crvena jedina nevladina organizacija iz Bosne i Hercegovine koja učestvuje u ovom europskom kulturnom programu u kojem i Bosna i Hercegovina učestvuje prvi put", istakla je Danijela Dugandžić-Živanović, direktorica Crvene.