Muzika
107

Tifa, Fazla i Žera snimili pjesmu o Mirzi Delibašiću: Ljudske veličine ne damo zaboravu

Piše: L. Č.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bh. pjevači Mladen Vojičić Tifa, Zlatan Fazlić Fazla, te pjevač grupe Crvena jabuka Dražen Žerić Žera snimili su zajedničku pjesmu posvećenu poznatom bh. košarkašu Mirzi Delibašiću.

Pjesmu je napisao Fazla uoči godišnjice Delibašićeve smrti 8. decembra.

"On je bio naš idol, kasnije naš prijatelj i ovo je bio način da ga se sjetimo i ukažemo novim generacijama na to šta i ko je bio Mirza Delibašić. Okupili smo se da se sjetimo prijatelja i ostavimo jednu pjesmu koja će, siguran sam, živjeti dugo i bit će u funkciji edukacije novih generacija", kazao je za Klix.ba Fazla.

Dodao je kako naše društvo ne obraća pažnju na veličine koje više nisu s nama i "misli da je život počeo od njih".

"I ja sam u to vrijeme bio mladi košarkaš, a Mirza je bio moj košarkaški idol, te je formirao i mene i moju generaciju", kaže Fazla.

Dodaje kako je Mirza Delibašić jedini pravi sportista kojeg smo imali, te kako je osvojio sve što se moglo osvojiti za 46 godina - svjetska prvenstva, evropska prvenstva, olimpijske igre, klupsko prvenstvo Evrope, interkontinentalni kup sa Real Madridom i završio je na kraju u Kući slavnih.

"Ipak, kod nas u BiH je prepušten zaboravu. Ne mislim da je to namjerno, ovo je naprosto društvo koje ne vodi brigu ni o čemu, pa ni o tome, za razliku od zemalja u regiji kao što su Hrvatska i Srbija", kaže Fazla.

Pjesma "Mirza" je već snimljena i premijeru će imati 8. decembra na BHT-u. Danas je u RTV domu održano snimanje videa u kojem će biti korištene arhivske snimke Mirze Delibašića.

Današnjem snimanju prisustvovao je i Mladen Vojičić Tifa, dok je Žerin dolazak odgođen zbog snijega.

"Ako želimo ići dalje, onda moramo baštiniti i poštovati neke veličine. Fazla je jedan od kompozitora koji se zaista zna osvrnuti oko sebe i iz svoje sehare izvaditi nešto novo što je toliko jednostavno, pitko i prepoznatljivo. Pričati o Mirzi Delibašiću nema potrebe, ko iole voli ovaj grad, zna vrlo dobro o kome se radi i zadovoljstvo mi je što sam tu", kazao je za Klix.ba Mladen Vojičić Tifa.

Mirza Delibašić je bivši bosanskohercegovački košarkaš i sportista. Rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine, preminuo je u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

Blistavu sportsku karijeru započeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak Bosne i Hercegovine u tenisu. Član košarkaškog kluba Sloboda iz Tuzle postao je 1968. i u ovom klubu ostao je do 1972. godine, kada je postao član Bosne, kada je odigrao i prvu utakmicu protiv Jugoplastike iz Splita. Za Bosnu je odigrao 700 utakmica i postigao blizu 14.000 koševa.

Godine 1976. dobio je Šestoaprilsku nagrada Grada Sarajeva.

Bio je prvak Jugoslavije i Evrope i osvojio Kup Jugoslavije. U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak Balkana, Evrope i svijeta te olimpijski pobjednik. Dobitnik je mnogih sportskih i društvenih priznanja. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine da bi onda dobio specijalno priznanje kao as izvan serije i postao član žirija za izbor sportiste godine. Izabran je i za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji 1980 godine. Sa ekipom Bosne bio je i vicešampion svijeta i prvak Evrope.

Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv Dvorana Mirza Delibašić.