Muzika
0

Thompsonova turneja u SAD i Kanadi izaziva proteste i kontraverze

FENA
Američko-kanadska turneja hrvatskog etno-rock pjevača Marka Perkovića Thompsona, na kojoj bi od 2. do 18. novembra trebao održati osam koncerata od New Yorka do Vancouvera, uoči svog početka izazvala je niz protesta židovskih i srpskih organizacija i negativni publicitet u američkim, kanadskim i međunarodnim medijma.

Glavnina prosvjeda i zahtjeva za otkazivanje Thompsonovih koncerata dolazi od Centra Simon Wiesenthal iz Los Angelesa i njegovih podružnica u SAD i Kanadi, u kojima se pjevača optužuje za glorifikaciju ustaškog režima i njegovih zločina nad Židovima i Srbima, govor mržnje, izvikivanje profašističkog pozdrava iz NDH i uporabu pop-kulture za indoktrinaciju mladih, koji na njegovim koncertima nose ustaške simbole i dižu ruku na fašistički pozdrav.

U središtu kontroverzi je Thomsonovo navodno izvođenje pjesme "Jasenovac i Gradiška Stara" u Hrvatskoj 2002., koja se opisuje kao himna koncentracijskih logora NDH, što je pjevač ranije opovrgnuo.

Kao dokaz Thompsonove popularnosti i prihvaćenosti u Hrvatskoj, spominje se 40.000 posjetitelja na njegovom junskom koncertu u Zagrebu, na stadionu Maksimir, a natpise u štampi prate fotografije stotina ruku dignutih u fašistički pozdrav.

Na zahtjev "Prijatelja Centra Simon Wiesenthal za istraživanje Holokausta", otkazan je koncert u koji je Thompson trebao održati u dvorani Koolhause u Torontu 4. novembra, a skupina lobira i za otkazivanje koncerta u Vancouveru 16. novembra, u Hrvatskom kulturnom centru, piše u nedjelju dnevni list The Province iz Vancouvera.

"Većina Thompsonove muzike predstavlja kršenje kanadskih vrijednosti, a moguće i kanadskih zakona o govoru mržnje", kazao je Leo Adler, direktor Wiesenthal centara u Kanadi, piše The Province.

Skupina je podnijela pritužbu policiji u Vancouveru za govor mržnje protiv Thompsona. Glasnogovornik policije Howard Chow je rekao da policija zna za Perkovića, ali nema otvorenu istragu nad njim.

Mike Milkovich, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra, kazao je kako "nema osnove za nikakvo otkazivanje". Perković, po njegovim riječima pjeva o tri teme "ljubavi za Boga, obitelj i naciju", a koncert u Vancouveru bit će mu šesti u posljednjih 10 godina.

Srpske organizacije u Kanadi obratile su se saveznom parlamentu u Ottawi sa zahtjevom da se zabrane nastupi Perkovića i najavile prosvjede, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Centar Simon Wiesenthal pozvao je nadbiskupiju New Yorka da se ogradi od koncerata koji Perković treba održati 2. i 3. decembra u Velikoj dvorani Hrvatske Katoličke crkve na Manhattanu.

International Herald Tribune, list koji izlazi u New Yorku i Parizu, u subotu je prenio agencijsku vijest iz Clevelanda, o tome kako je "najavljeni nastup hrvatskog glazbenika, koji izvodi nacionalističke pjesme i izvlači nacistički pozdrav od svojih obožavatelja, izazvao kritike srpskih stanovnika grada, koji vjeruju da njegove pjesme glorificiraju etničko čišćenje".

Srpska iseljenička organizacija - Kongres srpskog jedinstva, osudila je Pekovićevu sjevernoameričku turneju i najavila prosvjed u Clevelandu, navodi IHT.

List citira i pismo Ante Slavića, člana Kluba hrvatske mladeži u Clevelandu lokalnom dnevniku The Plain Dealer, u kojem ističe da "Perković ne slavi Holokaust, niti oprašta neizrecive postupke prema žrtvama II. Svjetskog rata".

The Plain Dealer piše u subotu o Thopmsonovom koncertu koji se treba održati u Slovenskom nacionalnom domu u Clevelandu 9. studenoga, prenoseći kritike Milosa Milenkovicha, bivšeg predsjednika Kongresa srpskog jedinstva, pismo Ante Slavića, ali citira i poruku Perkoviæća s njegovog web sitea, u kojoj kaže kako mu je "dosta nepravednih napada".

"Ja sam glazbenik a ne političar. Na mojim koncertima pjevam o ljubavi za Boga i domovinu, samo o tome i o ničemu drugom", izjavio je Perković.