Muzika
0

Thompson u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Povodom 10. godišnjice posjete pape Ivana Pavla II Sarajevu, 10. maja ove godine u Olimpijskoj dvorani Zetra trebao bi se održati koncert Marka Perkovića Thompsona. Tragom te informacije kontaktirali smo Olimpijsku dvoranu Zetra.

Od direktora Zetre, gospodina Amira Ibrahimovića saznali smo da je informacija tačna te da oni rade samo na sklapanju i potpisivanju ugovora. Za detalje oko samog koncerta upućeni smo na adresu organizatora, odnosno na Hrvatsko katoličko dobrotvorno društvo i don Antu Jelića.

Don Jelić nije imao vremena za razgovor, no rekao nam je da ga možemo pozvati sutra, što ćemo sigurno i učiniti. No do tada prisjetit ćemo se lika i djela Thompsona te zbog čega nas ovaj slučaj uopšte interesuje.

Marko Perković, po zanimanju ugostitelj, svoju karijeru je počeo tokom rata u Hrvatskoj kada je dobio nadimak Thompson, po američkoj puški. Godine 1992. napušta vojsku, da bi se 1995. vratio tokom hrvatske vojne akcije "Oluja".

Suvlasnik je hrvatskog "Narodnog radija", koji je jedina radiostanica sa državnom koncesijom koja pušta njegove pjesme.

Ovaj pjevač je godinama okružen kontraverzama. U Holandiji, 2003. godine zabranjeno mu je održavanje koncerta u Amsterdamu "zato što je fašistički pjevač". Dan kasnije, u Rotterdamu dozvoljen je nastup samo njegovom bendu, Thompsonu nije bilo dozvoljeno da nastupi.

Mnogo se polemika vodilo oko njegovih nastupa, o tome da li je fašista i da li poziva na ustaštvo. To se nekako uvijek omotavalo velom "domoljublja". Krajem decembra 2003. godine, portal Index.hr dolazi u posjed koncertne audio snimke na kojoj Thompson izvodi pjesme izrazito nacionalističkog i ustaškog sadržaja koje pozivaju na mržnju i zločin. Riječ je o pjesmama "Jasenovac i Gradiška stara" te "Evo zore, evo dana", čije tekstove možete pronaći na internetu. Tadašnji urednik portala Index.hr, Matija Babić objavljuje pjesme i članak koji je poprilično uzdrmao hrvatsku javnost.

U početku je Thompson negirao da se sjeća kako je pjevao te pjesme. Međutim nakon što se javilo mnoštvo svjedoka koji su bili na tim koncertima, na svoj website postavlja saopštenje u kojem između ostalog stoji: "Ja nisam autor tih pjesama ali sam ih pjevao, što je svima nama poznato, u određenom periodu svugdje po hrvatskim trgovima i dvoranama ne skrivajući se..."

Nakon ovog javnog incidenta i Katolička crkva se ogradila od Thompsona. U razgovoru za Jutarnji list, koji je prenio Index.hr, tadašnji glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije i glavni urednik Izvještajne katoličke agencije - Anton Šuljić, izjavio je: "Ograđujem se od poruka i sadržaja pjesama Marka Perkovića Thompsona u kojima on upotrebljava govor mržnje i koji se na bilo koji način dovodi u vezu s Katoličkom crkvom", te dodaje: "To naprosto nije spojivo niti s kršćanskim niti s civilizacijskim dostignućima. Veličanje bilo kojeg zločina i nepoštivanje pravnog poretka suprotno je svim kršćanskim postulatima."

Jedini povod zbog kojeg bi Thompson bio pogodan za slavljenje 10. godišnjice posjete pape Ivana Pavla II Sarajevu, jeste pjesma koju je izdao 2003. godine na kompilaciji "Sve najbolje" po imenu "Ivane Pavle dragi" posvećena papi.

Nastojaćemo naći odgovore na pitanja koja su se sama postavila. Da li je ispravan potez dovesti pjevača koji je pjevao pjesme koje veličaju zločine, kojemu je zabranjen nastup u Holandiji jer je fašista, od kojeg se katolička crkva u Hrvatskoj ogradila, da se obilježi godišnjica posjeta pape Ivana Pavla II kojeg su voljeli i poštovali svi građani Bosne i Hercegovine. /B.L.