Hip-hop umjetnica za Klix.ba
175

Thea: Možemo živjeti zajedno i učiti jedni od drugih

Piše: Aida Džaferović
Bišćanka Thea je multitalentirana hip-hop umjetnica s inozemnom adresom i karijerom. Od malih nogu se bavi teatrom, slikarstvom, glumom, modom, muzikom...

Rat ju je iz rodnog Bihaća odveo u Njemačku, gdje i danas živi i radi. Kako kaže u razgovoru za naš portal, od tada u srcu nosi nadu u bolji svijet i tugu zbog toga što je izgubila osjećaj doma u srcu.

"Naučila sam živjeti između kultura, kako bih se u svima njima osjećala kao kod kuće. Integracija u svakoj zemlji je gotovo nemoguća bez osjećaja vlastitog ispunjenja, bez predrasuda. Međutim, ja sam to uspjela i borim se da svojim pjesmama šaljem poruke putem kojih će se ljudi međusobno bolje razumjeti. Ne gubim nadu, bez obzira na razlike među nama i našim kulturama, da možemo živjeti zajedno i učiti jedni od drugih. U suštini, svi smo mi braća i sestre. Učenje i užitak su tajna ispunjenog života zato uživajte u učenju", kaže Thea za portal Klix.ba.

Pomaže djeci u Africi

Od malih nogu je znala da će muzika biti njeno životno opredjeljenje. Prvo priznanje za svoju muzički talent i umijeće dobila je u sedmoj godini, na otvaranju jedne osnovne škole pored Bihaća, a u 11. godini nagrađena je za pjesmu koju je sama napisala i izvela. Već 20 godina svira klavir, a ovog mjeseca je izdala svoj prvi album u Njemačkoj.

"Za mene je muzika najbolji način komuniciranja, zajednički jezik svih nas, a uz to izražava ono što se ne može reći, a nemoguće je prešutjeti", kaže Thea. Osim muzike, važan dio njenog života je humanitarni rad. Čvrsto vjeruje da, kada spasimo jedan život, spasimo čitav svijet.

"Thea je neko ko ima veliku pozitivnu energiju. Zato se trudim da radim na projektima koji mi omogućavaju da širim tu pozitivnu energiju, da porukama ljudima dajem novu snagu za život, motiviram i inspiriram ih, a to je danas svakome potrebno. Sretna sam kad mogu nekome drugom dati nadu. Vjerujem da se iz lošeg uvijek može izvući nešto pozitivno i da se dobro dobrim vraća", ističe.

Voli, kaže, da pomaže drugima. Jedna je od devetero djece, a odrastajući u velikoj porodici naučila je dijeliti.

"Lijepo je odrastati u velikoj porodici. Kada se okupimo znamo koliko smo sretni što imamo jedni druge i što niko od nas nikada neće biti sam. Volim svoju porodicu, volim porodičnu harmoniju. Porodica je nešto najveće i najljepše što je dragi Bog povjerio čovječanstvu", govori Thea.

Osnovala je i Fondaciju "Light for Tomorrow e. V", koja pomaže djeci bez roditelja, siromašnoj i djeci oboljeloj od raka i AIDS-a u Africi, ali i gdje god je to potrebno.

"Pokreće me sjaj u očima sretnih ljudi"

"Ipak moram reći da je Afrika specifična zemlja. Prema najnovijoj statistici, svake četiri sekunde jedno dijete umre od gladi. Željela bih proširiti humanitarni angažman i na BiH, ali i na sve zemlje bivše Jugoslavije. Svi koji žele da nam pomognu ili koji su zainteresirani da učestvuju u ovoj akciji, mogu nam se javiti putem emaila [email protected], ili nas pronaći na www.lightfortomorrow.de. U svojim muzičkim projektima radim dobrotvorne koncerte "Be the Light". Baš sada u decembru imamo jedan koncert u Stuttgartu sa poznatim umjetnicima, a sav prihod ide u humanitarne svrhe. Ujedno, ovo je poziv i ostalim umjetnicima, koji su zainteresirani za ovakve projekte, da se jave. Zar nije lijepo slušati dobru muziku i činiti dobro djelo", poručuje Thea, koja ovih dana boravi u Sarajevu, gdje s Lejlom Adilović i Mensurom Bajraktarevićem radi na muzičkom humanitarnom projektu u studiju Mahira Sarihodžića.

U domovinu dolazi najmanje dva puta godišnje, ali ne krije da bi voljela dolaziti češće. I za kraj Thea nam otkriva šta je pokreće u životu: "Put svjetla! Ljubav! Želja da nešto pokrenem! Sjaj u očima sretnih ljudi. Putovanje svijetom me inspirira za dalje i motivira za učenjem. Ako to prestanem onda sam prestala da živim".

Više o Thei i njenoj muzici možete pronaći na oficijelnoj stranici www.theaqueenoflight.de ili Facebeook stranici.