Muzika
0

The Times: Proeski premostio razlike između naroda i kultura u ex-Yu

FENA
Na stranicama britanskog The Timesa koje su posvećene preminulim uglednim ličnostima iz svijeta kulture, nauke i umjetnosti objavljen je u četvrtak osvrt na život i djelo nedavno tragično preminuloga makedonskog pjevača Tošeta Proeskog.

Najpopularniji pjevač na Balkanu, piše Times, tokom svoga kratkog života, koji je 16. oktobra naglo prekinula teška saobraćajna nesreća kod Nove Gradiške, uspio je da kao niko prije njega premosti razlike između naroda i kultura na uzavrelom prostoru na jugu Evrope kojim su posljednjih deceniju i po harali ratovi i krize.

Reakcija na vijest o smrti Proeskog u bivšim jugoslavenskim republikama primljena je sa šokom sličnim onome koji su svojevremeno doživjeli obožavaoci Elvisa Presleyja ili Johna Lennona, piše Times, navodeći da je Proeski, pored toga što je izgradio uspješnu karijeru kao muzičar (predstavljao je svoju zemlju na Euroviziji 2004.) bio i ambasador dobre volje UNICEF-a.

Štaviše, na humanitarnim koncertima širom Balkana on je neumorno prikupljao pomoć za siročad i djecu ometenu u razvoju, a novac je ulagao u izgradnju škola u svojoj rodnoj Makedoniji.

Posljednji koncert, 5. oktobra u Skoplju pred 30.000 razdraganih posjetilaca iz svih republika bivše Jugoslavije, piše Times, Toše Proeski je, po svome običaju, završio riječima: "Ve sakam site" - "Sve vas volim".