Muzika
27

The Rolling Stones izdaju novi album nakon više od desetljeća

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
The Rolling Stones se nakon više od desetljeća spremaju objaviti novi studijski album. Nisu objavili album od 2005. godine i poznatog "A Bigger Bang" albuma.

Radi se o albumu "Blue and Lonesome" s pjesmama čikaškog bluesa, kojeg su snimili u tri dana na mikrofon, bez studijskih uljepšavanja. I gitarista Eric Clapton se također pojavljuje u snimcima, navrativši sa snimanja u studiju u blizini.

Zadnja premijera originalnog materijala desila se 2012. godine na kompilaciji Grrrr!, uz dvije nove pjesme, "One More Shot" i "The Single Doom and Gloom".

"Mi se zapravo sada nalazimo u studiju i režemo nove stvari", izjavio je Keith Richads za BBC 6 Music u aprilu ove godine, dok je gitarista Ronnie Wood dodao da su "spremili 11 pjesama u dva dana, tek tako."

Dodao je: "Zvuk je tako autentičan da je to zastrašujuće. Nismo nimalo uvježbavali pjesme, odmah smo snimali. Jednostavno smo odabrali pjesme koje se slažu za Mickovom harmonikom ili gitarom, i ispalo je jako dobro."

"Ovaj album je manifest i testament čistoj ljubavi za pravljenje muzike, a blues je, za Stonese, u svemu što oni rade", izjavio je Don Was, koproducent.

Album će biti objavljen 2. decembra, dok će se prve narudžbe primati već od 7. oktobra ove godine.

U dosadašnjoj karijeri, objavili su 29 studijskih albuma, 21 live izdanje, 29 kompilacija, 109 singlova...