Muzika
0

The Bambi Molesters u CDA

Sarajevo-x.com
U subotu 24. marta u dvorani CDA nastupit će The Bambi Molesters, grupa koju je britanski Independent proglasio najznačajnijim svjetskim surf bendom današnjice.

Oformljeni 1995. godine pod snažnim uticajem garažne i surf muzike šezdesetih godina, The Bambi Molesters simpatije publike pridobijaju već prvim albumom "Dumb Loud Hollow Twang", a svojim energičnim živim nastupima grade reputaciju jednog od najboljih predstavnika ovog muzičkog stila.

Posljednjih godina sarađivali su sa muzičarima poput The Cramps, R.E.M., Chrome Cranks, a njihove pjesme emitiraju se na svjetski poznatim britanskim i američkim radio stanicama. Objavili su četiri albuma, a album "Sonic Bullets: 13 From the Hip" odnio nagradu “Crni mačak” za najbolji album 2001. godine. Na ovom albumu objavljenom i za tržište Velike Britanije, gostuju Peter Buck (R.E.M.), Scott McCaughey (Minus Five) i Chris Eckman (The Walkabouts). “Sonic Bullets…” kritika je ocijenila najboljim albumom u historiji hrvatske rock scene. “Ne postoji izdanje koje je u produkcijskom smislu može porediti sa albumom ‘Sonic Bullets’”, ocijenio je Nacional.

Godine 2003. ponovno snimaju i objavljuju pjesme sa svog prvog albuma, te nastaje “Dumb Loud Hollow Twang – deluxe” kojem je kao bonus dodan DVD dokumentarac “TBM Backstage Pass” koji je 2004. godine nagrađen porinom za najbolji video.

U proteklih više od deceniju, The Bambi Molestersi su nastupali na brojnim festivalima širom Evrope, a njihovi singlovi zauzimali su visoka mjesta na top listama. Nastupali su i kao predgrupa R.E.M.-u na koncertima u Beču, Locarnu i Wiesbadenu u okviru njihove evropske turneje.

Koncert The Bambi Molestersa u Sarajevu održat će se 24. marta u dvorani CDA, s početkom u 20.30. Ulaznice će se moći kupiti na dan koncerta na blagajni CDA.