Ko ima najviše šansi?
0

VIDEO / Sve pjesme kojima će se zemlje regije takmičiti na Eurosongu

Sarajevo-x.com
Maya Sar (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Maya Sar (Foto: Davorin Sekulić/Sarajevo-x.com)
Poznate su sve pjesme kojima će se zemlje nastale raspadom Jugoslavije takmičiti na najprestižnijem muzičkom takmičenju u Evropi - Eurosongu, koji će se od 22. do 26. maja održati u glavnom gradu Azerbejdžana Bakuu.

Zemlje regije su za svoje predstavnike na Eurosongu ove godine mahom birale neke od svojih najvećih muzičkih zvijezda pa će tako snage na evrovizijskoj pozornici odmjeriti Željko Joksimović, Nina Badrić, Kaliopi, Rambo Amadeus te bh. predstavnica Maya Sar dok će boje Slovenije braniti 16-godišnja Eva Boto.

Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Makedonija i Slovenija će nastupiti u drugom polufinalu 24. maja, a Crna Gora će prolaz u finale tražiti dvije noći prije. Poslušajte sve pjesme predstavnice zemalja regije i procijenite koja od njih ima najviše šanse za uspjeh.

Maya Sar (Bosna i Hercegovina)

Kantautorica Maya Sar iza sebe već ima evrovizijsko iskustvo. Dva puta je nastupila kao back vokal: 2004. godine s Deenom, a prošle godine je bila u timu Dine Merlina. Bosanskohercegovačka predstavnica će u Azerbejdžanu pjevati vlastitu kompoziciju "Korake ti znam", koju je publici predstavila u četvrtak veče. Za prelijepu baladu Maya kaže da joj je najvažnije da se svidi domaćoj publici, a u Baku ide sigurna u sebe.

Željko Joksimović (Srbija)

Jedan od najuspješnijih kantautora u ovom dijelu Evrope na Eurosong pozornicu će kao izvođač stati drugi put. Balada "Lane moje" mu je 2004. godine donijela drugo mjesto pa se i ovaj put odlučio za laganije note. Numera "Nije ljubav stvar", za koju su tekst napisali Marina Tucaković i Miloš Roganović, a muziku komponovao sam Joksimović, vrlo brzo je osvojila publiku, a s obzirom na njegov renome velike muzičke zvijezde, ne čudi što je jedan od favorita za pobjedu.

Nina Badrić (Hrvatska)

Naši zapadni susjedi su ove godine predstavnika izabrali po modelu koji mi primjenjujemo godinama - direktnim odabirom, a izbor je pao na muzičku divu Ninu Badrić. Pjevačica će se u Bakuu takmičiti pjesmom "Nebo" za koju kaže da ne zna da li je najbolja, ali da ima onu istinsku emociju koja će pridobiti ljude.

Rambo Amadeus (Crna Gora)

Muzička legenda Rambo Amadeus će na predstojećem Eurosongu pjevati "Euro-neuro", pjesmu koju je, kao i naša predstavnica Maya Sar, predstavio sinoć. Rambo je ovom numerom u potpunosti ostao dosljedan svom originalnom i alternativnom stilu. Rambo je također predstavio spot za pjesmu u kojem su glavni protagnositi Rambo i magarica Anči.

Eva Boto (Slovenija)

Sloveniju će na 57. Eurosongu predstavljati 16-godišnja Eva Boto s pjesmom "Verjamem". Eva će biti 18. po redu predstavnik ove zemlje. Zanimljivo je da je autor pjesme Vladimir Grajić Graja komponovao numeru "Molitva" s kojom je Marija Šerifović Srbiji donijela pobjedu 2007. godine.

Kaliopi (Makedonija)

Makedonija je ove godine odlučila ići na sigurno. Ovogodišnja makedonska predstavnica je jedna od najvećih zvijezda, ne samo u domovini, već i u cijeloj u regiji, a u Bakuu će nastupiti pjesmom "Crno i belo", čiji autor je Kaliopin dugogodišnji saradnik i renomirani kompozitor Romeo Gril, čija su djela poput "Kofer ljubavi" i "Bato" postala i najpopularnija u dugogodišnjoj karijeri makedonske zvijezde.

Podsjetimo, Jugoslavija je do raspada na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope nastupila 26 puta, a jedinu pobjedu upisala je grupa "Riva" 1989. godine pjesmom "Rock me baby". Od 1992. godine zemlje nastale raspadom Jugoslavije nastupaju samostalno, a najviše uspjeha do sada je imala Srbija. Godine 2007. Marija Šerifović donijela je Eurosong u svoju domovinu. Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, najabolji plasman u povijesti nastupa na Eurosongu drži Hari Varešanović koji je s pjesmom "Lejla" 2006. godine u Atini osvojio treće mjesto.