Muzika
119

Sutra počinje 13. Mostar Blues & Rock festival

Klix.ba
Pred nama je trinaesto izdanje najznačajnije međunarodne smotre blues/rock umjetnika u BiH. U toku su završne pripreme za još jedno izdanje Mostar Blues & Rock Festivala.
Već u srijedu, 15. jula, počinju koncertna zagrijavanja. Night Club "Duradžik“ će ugostiti najpoznatije mostarske bluesere, grupu Bad Blues Band Bulevar, dok će Caffe Evergreen u Čitluku organizovati koncert splitskih majstora bluesa, grupu koja je nastupala na Mostar Blues & Rock Festivalu, Harpoon Blues Band.

U četvrtak, 16. jula, pod pokroviteljstvom British Councila, svoju radionicu će održati legendarni britanski blues sastav Nine Below Zero. Radionica je otvorena za sve one koji od ovih majstora bluesa žele nešto naučiti o načinu sviranja tog muzičkog pravca, ali i razgovarati sa njima o njihovoj bogatoj karijeri i bluesu uopšte.

Radionica će se održati u 12:00 sati u Studiju A, Muzičkog centra Pavarotti.

Kapije 13. Mostar Blues & Rock Festivala se otvaraju isti dan, 16. jula, u 20:00 sati, u MC Pavarotti, uz zvuke akustičnog bluesa kojega će izvoditi Keegan McInroe, Teksašanin koji već par godina dolazi u Mostar i svojim muziciranjem podržava ovaj Festival.

Nakon kraćeg obraćanja predstavnika institucija koje su pomogle realizaciju, na scenu će izaći Rock School Blues Band, sastav ponikao u Mostar Rock School, koji će, iako se radi o mladim muzičarima, dostojno predstaviti blues/rock scenu Mostara.

Neće im biti lako, jer već nakon njih nastupa Nine Below Zero. Ovaj londonski blues/rock band je nastao 1977. godine, do sada su objavili čak 21 album, na turnejama su nastupali sa The Kinks i The Who, a u grupi je duži period proveo i Gary McAvoy, basist Rory Gallaghera.

Za fantastičan završetak prve festivalske večeri pobrinut će se Mike Zito, američki gitarista, pjevač, tekstopisac i producent. Nakon niza albuma i rada na filmskoj muzici, sa svojom novom grupom The Wheel objavljuje album "Greyhound“, sa kojega će numera "Roll On“ biti korištena u kultnoj seriji Sons of Anarchy.

Njihovo muziciranje izvrsno dočarava sjetu američkog juga, čemu itekako doprinosi saksofonist Jimmy Carpenter.

Za album "Gone To Texas“, grupa Mike Zito and The Wheel je prošle godine nominovana za nagradu rock-blues album godine.

Program drugog dana, 17. jula, u OKC "Abrašević", otvorit će Jolly Jumper and Big Moe, blues duo iz Norveške, a predstavljaju se akustičnim verzijama autorskih pjesama i covera, pa će to biti svojevrstan podsjetnik na same nastanke bluesa.

Nakon njih koncert će održati Gruhak, dubrovački sastav koji postoji dosta dugo i koji je pravi dokaz da se i na ovim prostorima može živjeti od rock i blues muzike. Karakteristika ove grupe je maestralno izvođenje najvećih blues/rock klasika.

Završnica večeri pripada grupi Blues Company koja je nastala 1976. godine u Osnabrücku (Njemačka), snimili su 20 albuma, praktično su neprekidno koncertno aktivni, a kritičari su za njih jednostavno napisali: "This band is hot!“.

Posljednju festivalsku večer, 18. jula, u OKC "Abrašević", otvara beogradski Night Train Blues Band.

Na mostarski blues/rock festival su pozvani nakon izvrsnog nastupa na Beer Festu, a u svojim aranžmanima jako spretno koriste usnu harmoniku. Nakon njih, vidjet ćemo Delta Blues Gang, grupu iz Pule, oni imaju već tri albuma, pa se predstavljaju svojim uradcima, nastupali su na petom European Blues Challengeu, a koncerte su održavali i u Americi.

Trinaesti Mostar Blues & Rock Festival će svojim koncertom zatvoriti francuski sastav Big Dez, grupa koja osim usne harmonike koristi i brass sekciju, a sigurno je da će svojim verzijama rhytm and bluesa rasplesati sve prisutne.

Ulaz za posjetioce je otvoren svaki dan od 20:00 sati, a koncertni programi počinju od 21:00 sat. Nakon svakog programa bit će upriličen after party u Night Club Duradžik, Caffe bar Coco loco i Black Dog Pub.

U vrijeme održavanja MBRF-a, u Caffe baru OKC "Abrašević" će biti upriličena cjelodnevna blues/rock slušaona, a svi koji žele dobiti više informacija o Festivalu, kupovini ulaznica i promotivnog materijala (kačketi, šolje, privjesci i majice) mogu posjetiti festivalske promo štandove u Šetnici i neposrednoj blizini Hamama u Starom gradu.

Program:

MC Pavarotti, 16.07.'15 Rock School Blues Band (BiH) Nine Below Zero (GB) Mike Zito and The Wheel (USA)

OKC "Abrašević“, 17.07.'15 Jolly Jumper and Big Moe (NOR) Gruhak (CRO) Blues Company (GER)

OKC "Abrašević", 18.07.'15 Night Train Blues Band (SRB) Delta Blues Gang (CRO) Big Dez (FR)

S obzirom da je na ovogodišnjem Mostar Blues & Rock Festivalu sve vezano za broj 13, tako će i cijena dnevne ulaznice u pretprodaji iznositi 13 KM, a na ulazu 15 KM. Cijena festivalske ulaznice je 35 KM.

Prodajna mjesta ulaznica možete pronaći na slijedećem linku: http://mostarblues.com/v2/ulaznice.html

Prodajna mjesta u Mostaru su: Caffe Coco Loco, MC Pavarotti, cafe Publika Poslovnica Fortuna Toursa - Hotel Ero, mjenjačnice Mepas Mall i Tržni centar Konzum, i sve poslovnice mreže kupikartu.ba na kojoj se vrsi i on line prodaja ulaunica.