Muzika
1.1k

Superar iz Srebrenice: Nova pjesma i spot kao "lična karta" dječijeg hora

Piše: A. P.
Dječiji hor Superar iz Srebrenice premijerno na Klix.ba predstavlja novu pjesmu i spot "We want to sing together".

Ova pjesma osmišljena je kao lična karta multietničkog projekta pomirenja nastalog 2012. godine uz podršku Fondacije "Bauern helfen Bauern", koji okuplja više od 350 djece iz Srebrenice, Bratunca, Potočara, Skelana i okolnih mjesta i u koji su uključeni i djeca iz obdaništa i djeca sa posebnim potrebama.

Svi oni u protekle tri godine imali su priliku da iskuse važnost i ljepotu zajedničkog stvaranja muzike u prijateljskoj i ohrabrujućoj atmosferi i uz pomoć svojih nastavnika.

Ideja nastanka ovog videa, koji predstavlja svojevrsni kratki dokumentarni film, pojavila se nakon što je direktor i koordinator projekta Superar Srebrenica Ismar Porić u Njemačkoj osvojio prestižnu nagradu "Filipin anđeo" za za rad u polju kulture i socijalnog angažmana za mlade Evropljane do 30 godina.

"Novcem od nagrade je odlučeno da se finansira snimanje pjesme i videa za 'We Want to Sing Together'. Pjesmu je napisao Gerald Wirth, predsjednik Bečkih dječaka i osnivač organizacije Superar", kazao je Porić za Klix.ba. "Pjesmu sam prvi put čuo na ljetnom seminaru koji Wirth organizuje svake godine. Mene je iznenadilo kako pjesma nije ranije snimljena jer je napisana prije 10 godina i bez problema sam dobio dopuštenje da je snimim sa djecom iz Superar Srebrenica".

U spotu glavne uloge tumači šestero djece iz ovog hora, a radnja ih prati dok se iz svojih domova pripremaju u školu. Dvanaestogodišnji Haris je narator koji objašnjava šta je ustvari Superar i šta znači za njegove članove i Srebrenicu. Pjesma je snimljena u studiju Long Play kod Mahira Sarihodžića.

"Pjesma ima simboličnu poruku mira i ljubavi i mislim da u ovim teškim vremenima svuda u svijetu Superar Srebrenica želi poslati poruku humanosti, a nema boljeg načina nego da to urade djeca iz Srebrenice. U snimanju spota je učestvovalo oko 200 djece iz Srebrenice, Potočara, Bratunca i Skelana. Spot je radio Muris Beglerović iz Gotiva Production. U spotu su učestvovala djeca svih uzrasta, od onih najmanjih iz vrtića pa do onih od 16 godina. U snimanju su učestvovala i djeca sa posebnim potrebama sa kojima Superar radi od početka ove godine. Sa ovom djecom u spotu se također želi skrenuti pažnja na diskriminaciju djece sa posebnim potrebama. Spot je sniman na različitim lokacijama u Srebrenici", dodao je Porić.