Muzika
0

Stižu pohvale iz čitavog svijeta za kompilaciju sevdalinki “Bentbaša”

Sarajevo-x.com
Samo dvije sedmice nakon početka prodaje na BiH tržištu, kompilacijski CD „Bentbaša – Sevdalinka Bosanska Ljubavna Pjesma“ je dobio pohvale iz čitavog svijeta. Pogotovo muzičari koji su učestvovali u inovativnom projektu otvaranja sevdalinke publici i izvan Balkana, su poslali svoje čestitike inicijatorima i suizdavačima, Goethe Institutu u BiH i Yaman d.o.o. iz Sarajeva.

Vlada Samardžić iz Novog Sada je u svojoj poruci rekao: “Zaista sam se oduševio kompletnim izdanjem. Sjajno je čuti toliko različitih interpretacija bosanske sevdalinke u izvedbi mnogih izuzetnih muzičkih umetnika medju kojima su i Vlatko Stefanovski i Teodossi Spasov, sa kojima sam imao priliku da saradjujem prošlog meseca u Novom Sadu.”

Ovo je još jedan dokaz da je ovaj projekat stvarno “ujedinio svijet” kroz sevdalinku. Moto “Sevdah Spaja Svijet” koji su osmislili Tayfun Kesgin i Michael Schroen kako bi propratili promotivnu i marketinšku kampanju Agencije CMC iz Sarajeva, već je pokazao šta se dogodi kada muzičari iz 11 različitih zemalja snime pjesme za kompilaciju od 12 pjesama u gradovima kao što su Tokio, Los Angeles, Minhen, Istanbul, Sofia i Mostar.

Zerina Cokoja koja je sa turskim muzičarom Mercan Dede-om surađivala po prvi put na novoj verziji “Moj Dilbere” je rekla: “Dragi Tajfune, jos jednom iskreno hvala na izuzetnoj saradnji, a izmedju ostalog, što sam kroz nju imala priliku raditi sa takvim umjetnikom kao što je Mercan Dede.“

Kada je Tayfun Kesgin, izvršni producent i direktor suizdavačke firme Yaman, otišao u Sevilju kako bi promovirao ovaj CD u okviru WOMEX-a (World Music Expo), muzičari i medijski profesionalci su bili puni hvale za novi CD. Christoph Borkowsky Akbar, direktor sajma Womex i izdavačke i distributerske kuće Piranha iz Berlina je rekao: “Skoro sam zaplakao slušajući muziku sa ovog CDa, stvarno me dirnula.”

Gdin Kesgin komentira: “Dok sam bio u Sevilji, i posmatrao reakciju ljudi na naš CD i sevdalinku, primjetio sam da je svijet stvarno spreman da prihvati ovu zbilja predivnu muziku. Samo je pitanje truda i iskrenosti muzičara, producenata, izdavača, menadžera i vlade BiH, za koje vrijeme će ovo biti postignuto. Naš CD je započeo dokazivati svijetu nevjerovatni potencijal i bogatstvo koji posjeduje sevdalinka.”