Paul McCartney najavljuje
0

Stiže misteriozni snimak Beatlesa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Misteriozni eksperimentalni i do sada neobjavljeni snimak Beatlesa "Carnival of Light" mogao bi konačno biti objavljen, kazao je Paul McCartney u intervju čiji su dijelovi objavljeni u ponedjeljak.

Ovaj eksperimentalni uradak od 14 minuta, koji je među fanovima britanske grupe stekao kvazimitski status, snimljen je 1967. godine za jedan festival elektronske muzike.

Tri člana Betalesa su se u to doba bila protiv njegovog objavljivanja, jer su ocijenili da je previše avangardan u odnosu na uobičajene melodije grupe, javlja AFP.

Tokom intervjua za Radio 4 BBC-a, koji će integralno biti objavljen u četvrtak, Sir Paul objašnjava duh ovog snimka, za koji je on dao inicijativu.

"Rekao sam im da treba samo da improviziraju, da udaraju, viču, da se igraju, ne treba da ima nekog smisla", objasnio je on. "Udarati u bubanj, dodati malo eha... Volim to, jer su to Beatlesi u punoj slobodi."

Snimak su inspirirali avangardni kompozitori kao John Cage ili Karlheinz Stockhausen, kazao je Paul McCartney. U njemu su zvuci crkvenih orgulja, izobličeni zvuci gitare, grgljanje vode te McCartney i John Lennon koji viču: "Barcelona!"

Milioni obožavalaca Beatlesa u svijetu treba još da se strpe prije nego što čuju "Karvneval svjetlosti". Paul McCartney treba da dobije zeleno svjetlo posljednjeg živog Beatlesa Ringa Starra, kao i udovice Johna Lennona i Georgea Harrisona, objavio je u nedjelju sedmičnik Observer.

Intervju s McCartneyjem napravljen je povodom izlaska ove sedmice njegovog trećeg albuma eksperimentalne muzike u okviru projekta "The Fireman".