Muzika
878

Stingova pjesma "Inshallah" za solidarnost sa izbjeglicama

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Rock muzičar Sting ubrzo će izdati novi album, na kome će se naći i pjesma "Inshallah" posvećena iskustvima izbjeglica iz Sirije.

Sting se u Berlinu našao sa muzičarima koji su izbjegli iz Sirije i tražio njihovu dozvolu da snimi pjesmu u kojoj se zamišlja kao izbjeglica na brodu koji traži sigurnost. Pjesma će se pojaviti na Stingovom albumu "57th and 9th" koji izlazi 11. novembra i označava rad sa najviše rock zvukova bivšeg frontmana grupe "Police".

Ovaj 64-godišnjak je već dugo uključen u rad organizacija za zaštitu ljudskih prava, kao što je Amnesty International, a osjećao je potrebu da progovori o izbjegličkoj krizi.

""Inshallah je prelijepa riječ iz arapskog jezika koja je neka vrsta rezignacije-ako je božija volja, tako će biti- i riječ koja izražava nadu, hrabrost", rekao je Sting.

Muzičar je dodao da ne zna koje bi političko rješenje izbjegličke krize moglo biti.

"Ali mislim da ako postoji rješenje, ono svoj korijen mora imati u suosjećanju, za žrtve rata u Siriji, žrtve siromaštva u Africi i možda u budućnosti žrtve globalnog zatopljenja", rekao je on.

Na predstojećem albumu Sting se bavi i temama poput vlastite smrtnosti, globalne klimatske promjene, a ima generalno optimističan stav, bez obzira na tešku situaciju u svijetu.

"Uvijek sam mislio da je optimizam najbolja životna strategija i još uvijek to mislim, ali postaje sve teže biti optimističan", rekao je on.

Sting kaže da ga je New York uvijek inspirisao, što se može vidjeti i u nazivu albuma, koji predstavlja ulicu koju je Sting prelazio svakog dana na putu od stana do studija. Međutim, kaže da se i dalje osjeća kao "Englishman in New York", aludirajući na jednu od svojih najpopularnijih pjesama.

"I dalje sam taj stranac i uživam u tome", rekao je Sting.