Muzika
26

Šta će biti sa Princeovom neobjavljenom muzikom? Pjevač u trezoru čuvao na hiljade pjesama

Klix.ba
Muzička legenda Prince snimio je toliko mnogo muzike da bi mogao objavljivati po jedan album svake godine do kraja stoljeća, piše CNN.

U Princeovom trezoru navodno se nalaze na hiljade neobjavljenih pjesama koje je muzičar snimio za svog života. Trezor se nalazi u podrumu Princeove nekretnine u Minnesoti, u sklopu njegove izdavačke kuće Paisley Park Records.

Oko 70 posto muzike koju je stvorio, Prince nikad nije objavio, sudeći prema podacima kojima raspolaže njegov saradnik Brent Fischer, a koji je to ispričao za Guardian prošle godine.

Ovo je zapravo prilično zapanjujući podatak uzevši u obzir da je u posljednjih 40 godina Prince izdao 39 studijskih albuma, 4 live albuma, 13 EP-a, te 104 singla.

Prince je prodao preko 100 miliona primjeraka svojih albuma za vrijeme karijere, no njegovi producenti i saradnici navode kako se njegova najbolja muzika zapravo krije u trezorima. Ukoliko bi se ta muzika počela prodavati posthumno, albumi bi se najvjerovatnije prodavali u desetinama miliona primjeraka, što bi donijelo zaradu od nekoliko stotina miliona dolara.

Ipak, nije jasno da li je Prince želio da njegova muzika bude objavljena.

Princeov bivši menadžer Alan Leeds prošle je godine Guardianu ispričao kako Prince jednog dana planira sve to zapaliti. Godine 2012, Prince je obećao da će 2013. godine "objaviti svaku dobru stvar iz trezora", no to se nikad nije dogodilo.

Prince je bio izuzetno zaštitnički nastrojen prema svojoj muzici, a još uvijek se ne zna ko će naslijediti svu njegovu ostavštinu.

Mnogi su umjetnici i muzičari posthumno objavljivali svoje albume, a među njima su Notorious B.I.G., Kurt Cobain, Marvin Gaye, Janis Joplin, John Lennon i Elliot Smith.

Čak se i David Bowie pripremao na to, a Frank Zappa je tokom života uredio tako da njegovi albumi nakon njegove smrti 1993. godine budu objavljivani sve do 2015.

Ipak, u pitanju je proces koji najčešće ne ide vrlo glatko i po planu, te ga vrlo često odlikuju brojne trzavice, a jedan od primjera jeste i Tupac, koji nije napisao oporuku, pa se tako njegova majka borila za to da preuzme vlasništvo nad njegovom muzikom, pa je nakon njegove smrti napokon napravila izdavačku kuću i izdala pet posthumnih izdanja svog sina.

Prince je govorio kako muziku pravi kako bi se održao na životu. Mogao je živjeti od svoje muzike decenijama. No ukoliko njegov trezor ostane zapečaćen, njegovi će obožavatelji će ga se morati sjećati po hiljadama pjesama koje je zapravo objavio za vrijeme svoje 40-godišnje karijere.