6. augusta na Code Music festu
0

"ST!llness" prvi put u centralnoj Bosni

Sarajevo-x.com
Bend koji je dva puta natupao na EXIT-u nastupit će, prvi put, na trećem “Code Music Festivalu” kao headliner prve festivalske večeri u petak, šesti augusta.

Na svom prvom nastupu u centralnoj Bosni obećavaju pravu energetski bombu. Njihov koncert nikako ne smijete propustiti. “St!llness” je pripremio molotovljev koktel hip-hopa, reggaea, drum'n'bassa i HC-distorzija, koji sa pjevanim i rap-vokalima prodire u podsvijest i najzagriženijim skepticima.

"Mi ćemo dati sve od sebe i biti na plafonu i zraku cijelo vrijeme, sve ostalo ovisi o ljudima", kaže Yuri, koji je jedan od osnivača benda “St!llness”.

Sve je počelo negdje krajem 1998. Yuri i Papi (sada već bivši član) upoznali su se u jednoj od splitskih gimnazija i osnovali tvrdi hip-hop dvojac “St!llness”. Svoj prvi underground single "Fala" objavili su početkom 2000. godine. Pjesma je odlično prošla kod ljubitelja domaćeg hip-hopa zahvaljujući renomiranoj underground-stranici H3S i odličnom beatu koji je napravio Shot (“Elemental”).

Nedugo zatim snimljena je i "Zar se ovo život zove", pjesma poznata kao prva hrvatska s tematikom sindroma narodnjaka. U njoj su korišteni prvi semplovi takve vrste. Nakon tih dviju stvari slijedi rad u kućnim studijima, te objavljivanje još nekoliko undergorund pjesama.

Godine 2003. Yurijevom inicijativom izlazi prva splitska hip-hop kompilacija "devaSTacija", na kojoj se Papi s nekoliko odličnih verseova oprašta od ozbiljnog bavljenja muzikom, pa u “ST!llnessu” ostaje samo Yuri. Inače na toj kompilaciji su prisutni svi koji su se u to vrijeme aktivno bavili hip-hopom u Splitu: TBF, “Dhirtee III Ratz”, “Nebu i Drugi” (danas u projektu “Dječaci”), “Renamed One”, “Rapresija” (danas “Edip Mamu”), “Defekt”.

Ime Yurijevog projekta se ne mijenja jer ono označava već postavljeni cilj (ideju), no stil muzike doživljava jedan oblik evolucije. Tekstovi ostaju isti: s jedne strane žestoki, angažirani i punk-banalni, a s druge strane opet osjećajni i s filozofiskom niti. Uspostavom prve petorke live-benda se uvelike promijenio način njihove interpretacije. Taj pristup je u jesen 2006. godine doveo bend do potpisivanja profesionalnog ugovora sa izdavačkom kućom MENART.

Nakon objavljivanja debi-albuma pod nazivom "Sve što znam o životu je… odabrao Đelo Hadžiselimović" u julu 2007. godine, čvrsto se postavljaju unutar scene. Album je sniman u ELEMENT-ovom studiju kod SHOT-a i Erola (“Elemental”).

"Dokumentarni audiozapis o individualnim i društvenim vrijednostima, gadostima i kretanjima“ (kako sam bend naziva uradak) je dobio jako dobre kritike što muzičkih kritičara, što publike te je svrstan među najbolja hrvatska izdanja u 2007. Njihov molotovljev koktel hip-hopa, reggaea, drum'n'bassa i HC-distorzija s pjevanim i rap vokalima prodire u podsvijest i najzagriženijim skepticima.

Albumom su svjetlo dana ugledala četiri singla sa spotovima u izvedbi Matije Pavlića ("Banana SpliT" ) te jedan medijski bojkotiran spot ("Katarza") u izvedbi Gorana Škofića. U novembru 2009. izlazi njihov drugi studijski album (CD + DVD) pod nazivom: "GLOBALNO ZATUPLJENJE – PAKET ZA PREŽIVLJAVANJE".

Sniman je u "KRAMASONIK-ovom" studiju kod Hrvoja Nikšića (“Tobogan”, “Vještice”). Ovim albumom”St!llness”, ne samo da potvrđuje svoj status već unapređuje zvuk i svoj pristup stvaranju i muziciranju.

Nazivaju ga: "Audio-vizualni komplet recikliran za poticanje razmjene informacija i energije". Njihov izražaj je potkrijepljen likovnim oblikovanjem kompletnog paketa (Goran Škofić po ideji “St!llnessa”) i DVD-om u izradi kulturne internet-televizije (www.transmeet.tv). Sav likovni i video materijal danas je direktno povezan sa sve češćim vizualnim izvedbama na koncertima (Trip to zion vizuals).