Damir Imamović
0

'Solo koncerti najintimniji način sviranja sevdaha'

Sarajevo-x.com
Foto: Zijah Gafić
Foto: Zijah Gafić
U ponedjeljak 17. augusta u Svrzinoj kući bit će održana dva solo koncerta Damira Imamovića, s početkom u 20.00 i 23.00 sati

"Veliki je izazov svirati solo koncerte. Tako sam i počeo i tome se redovno vraćam kao nekom izvoru cijele moje priče o sevdahu. Osim toga, to je najstariji i najintimniji način sviranja sevdaha", kaže Imamović i za 17. august najavljuje premijerno izvođenje potpuno novih aranžmana.

"Solo koncerti sevdaha traže posebnu koncentraciju i izvođača i publike. Baš zbog toga su i najbolji kontekst da se otvori neki novi repertoar."

U okviru ovogodišnjeg SFF-a, premijerno će biti prikazan dokumentarni film Marine Andree pod nazivom Sevdah, nastao u saradnji sa Damirom Imamovićem, za koji je dizajn zvuka radio Eric Bajramović.

"Riječ je o dokumentarcu koji slijedi moja istraživanja sevdaha, susrete s meni bitnim ljudima kao i snimanje posljednjeg albuma 'Abrašević Live'. Sve to je protkano sasvim ličnim doživljajem sevdaha. Način na koji je Marina Andree prikazala tu muziku i cijeli kontekst u kojem ona danas nastaje, jedno je potpuno novo čitanje", kaže Damir Imamović.

Film će biti prikazan u okviru takmičarskog dokumentarnog programa 13. augusta u Pozorištu mladih, te dva dana kasnije u okviru bh. nacionalnog film festivala.