Muzika
2

Solistički koncert Enesa Begovića u okviru Baščaršijskih noći

Klix.ba
U sklopu Festivala Baščaršijske noći 2012. u nedelju, 8. jula na Centralnoj pozornici Vijećnica u 21 sat, svoj samostalni solistički koncert održat će Enes Begović, koji će se publici predstaviti repertoarom na kojem će pored poznatih autorskih pjesama biti i dosta sevdalinki.

Enes Begović je do sada snimio 14 studijskih albuma i nekoliko kompilacija. Ploča na kojoj se nalazi pjesma "Bosanac", koja je i danas jedan od najvećih hitova, prodata je u 500.000 primjeraka.

Nastupao je u SAD-u (Chicago i New York), Australiji (Perth, Melburn i Sidney). Godine 1989. proglašen za najveći talenat narodne muzike na prostorima bivše Jugoslavije. Između ostalih dobio je nagradu "Zlatna ruža mira". Četiri puta je osvajao titulu pjevača godine u BiH.

Kao visočki gimnazijalac prošao je na audiciji za vokalnog solistu 1978.godine. Od tada kreće aktivnije bavljenje muzikom, da bi u profesionalne vode stupio 1985. godine, snimanjem prvog albuma za sarajevski "Diskoton".

Potom dolazi snimanje ploče na kojoj se nalazi pjesma "Siroče", a to je ustvari lična karta samih početaka, odakle karijera Enesa Begovića kreće vrtoglavo. U svojoj karijeri snimio je 14 albuma i 3 kompilacijska albuma, otpjevavši pri tome blizu 200 kompozicija.

Isto veče u 21 sat na Platou ispred Katedrale održaće se Smotra vokalnih ansambala i sastava.

Na tradicionalnoj smotri učestvuju: Mostarske kiše (Mostar), Ženska klapa Ar'ja (Mostar), Sarajevski vokalni oktet "Preporod“ (Sarajevo), Ženski vokalni sastav "Rusula" (Split), Klapa Hrvoje (Mostar).

Ulaz na ove programe je Slobodan. Molimo Vas da ove informacije objavite u vašem mediju.